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This is in response to your July 14, 2011, email in which you request information as to the 
application of the Sales and Use Tax Law to a lessor’s [Taxpayer] leases of computers and 
software.  Specifically, you ask: 
 

Does the loading of prewritten software (tax paid at source) onto a computer (also 
tax paid at source) and leasing them as a single unit substantially change the form 
as acquired such that the taxpayer is precluded from applying the provision of 
Regulation 1660, subdivision (c)(2), “Property Leased in Form Acquired?” 
 

First, I assume that Taxpayer pays sales tax reimbursement or use tax to its vendors when it 
separately purchases the computer hardware and the prewritten software.  Second, I assume that 
Taxpayer does not separately charge for the installation of the leased software onto the leased 
computer hardware.  Third, I assume that Taxpayer also provides its customers possession of the 
originally purchased storage media containing the prewritten software (e.g., the original disks 
provided by the software vendor) so that the customer may re-install the leased software onto the 
leased computer hardware if necessary.  Fourth, I assume that the lease transactions are contracts 
structured as leases and are, in fact, true leases (e.g., the customer could not obtain title to the 
leased property at the end of the lease term upon the completion of the required payments by 
exercising an option to purchase the leased property for a nominal amount).  (See Reg. 1660, 
subd. (a)(2).)  Finally, I assume that Taxpayer is not the holder of any patent or copyright 
interests associated with the prewritten software and that, accordingly, Taxpayer never assigns or 
licenses patent or copyright interests to the lessees (i.e., I assume that under no circumstances 
could the leases in question be reasonably characterized as technology transfer agreements).  (See 
Reg. 1507 [discussing the application of tax to technology transfer agreements].) 
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DISCUSSION 
 
As a starting point, California imposes a sales tax on a retailer’s gross receipts from the retail sale 
of tangible personal property in this state, unless the sale is specifically exempt from taxation by 
statute.  (Rev. & Tax. Code, § 6051.)  The sales tax is imposed on the retailer, who may collect 
reimbursement from the customer if the contract of sale so provides.  (Civ. Code, § 1656.1; 
Reg. 1700.)  When sales tax does not apply, such as when the sale takes place outside the state, 
use tax is imposed, measured by the sales price of property purchased from a retailer for storage, 
use, or other consumption in California.  (Rev. & Tax. Code, §§ 6201, 6401.)  The use tax is 
imposed on the person actually storing, using, or otherwise consuming the property.  (Rev. 
& Tax. Code, § 6202.)  Taxable gross receipts or sales price includes all amounts received with 
respect to the sale, with no deduction for the cost of the materials, service, or expense of the 
retailer passed on to the purchaser, unless there is a specific statutory exclusion.  (Rev. & Tax. 
Code, §§ 6011, 6012.) 
 
As relevant to your inquiry, a lease1 of tangible personal property in California is a continuing 
sale and purchase subject to tax, unless the lessor leases the property in substantially the same 
form as acquired and has paid California sales tax reimbursement or has made a timely election 
to pay use tax measured by the purchase price of the property.  (Rev. & Tax. Code, §§ 6006, 
subd. (g)(5), 6006.1, 6010, subd. (e)(5), 6010.1; Reg. 1660, subds. (b)(1)(E) & (c)(2).)  When the 
lease is a continuing sale and purchase because either or both of the foregoing conditions are not 
satisfied, the lease is subject to use tax measured by rentals payable.  (Reg. 1660, subd. (c)(1).)  
The lessee owes the tax and the lessor is required to collect it from the lessee and pay it to the 
Board.  (Rev. & Tax. Code, §§ 6202, 6203, 6204; Reg. 1660, subd. (c)(1).)  When a lease is not a 
continuing sale and purchase because both of the foregoing conditions have been satisfied, no 
sales or use tax is due with respect to the rentals charged.  (Reg. 1660, subd. (c)(2).) 
 
Whether property is leased in substantially the same form as acquired is determined on a case-by-
case basis.  Property is “leased in substantially the same form as acquired” if the property is 
acquired by a lessor and then leased to the lessee without there being any substantial changes.  
(See Reg. 1660, subd. (c)(2).) 
 
The Board’s Legal Department has determined that no further tax is due when a lessor purchases 
two items tax paid and rents them as a single unit, so long as no significant fabrication labor is 
required to produce the single unit and the single unit is not leased in a substantially different 
form than the components.  (See, e.g., Sales and Use Tax Annotation2 (Annotation or Annot.) 
330.3940 (8/31/66) [motor attached to boat without significant amount of fabrication labor], 
330.4090 (9/5/68) [individual restaurant equipment items assembled into a working unit (a 
restaurant) prior to leasing], 330.4140 (1/12/68) [bindings attached to snow skis] & 330.4190 
(7/7/70) [water softener tank installed to plumbing].) 
 

                     
1 Generally, the term “lease” implies that the possession of property, but not title to property, is passed to a customer 
for a consideration and includes rental, hire, and license.  (Rev. & Tax. Code, § 6006.3; Reg. 1660, subd. (a)(1).) 
2 Annotations are summaries of the conclusions reached in selected opinions of attorneys of the Board’s Legal 
Department and are intended to provide guidance regarding the interpretation of Board statutes and regulations as 
applied by staff to specific factual situations.  (See Reg. 5700.) 
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Here, the transactions in question involve leases of tangible personal property, computer 
hardware loaded with prewritten canned software.  Taxpayer has created a unit by merely loading 
the software onto the computer hardware prior to transferring the property to its customers.  
Indeed, since the lessee is receiving the same software on tangible media that was pre-loaded 
onto the computer, it could have easily installed or could reinstall the software onto the computer 
if necessary.  Thus, as described, Taxpayer does not perform significant fabrication labor to the 
leased computer.  (See Reg. 1502, subd. (f)(1)(D).)  Moreover, presumably the lease amount 
reflects the value of the computer hardware and the software transferred on storage media, and in 
this case pre-loading the software onto the computer does not add significant value to the 
computer.  Accordingly, the leased property does not constitute a unit leased in a substantially 
different form than the individual components.  The property is thus rented in substantially the 
same form as acquired.  That is, the general functional capabilities, characteristics, or form of the 
property has not been significantly changed following Taxpayer’s acquisition.  Given these facts, 
no sales or use tax is due with respect to the amounts charged for such rentals.  (Reg. 1660, 
subd. (c)(2).) 
 
I trust that this answers your questions.  If you have any further questions, please contact me at 
(916) 323-3092. 
 
CCH/mcb 
 
 
cc: Trista Gonzalez (MIC:44) 
 Jason Parker (MIC:44) 


