
 
 

 
 

 
 
 
 

  
 
 
 
 
 
 

 
 
 

 
 

 

 

 
 

 

 

State of California Board of Equalization 
Legal Division-MIC: 82 

M e m o r a n d u m 370.0115 

To:	 Mr. J. W. Cornelius, Supervisor  (MIC: 40) Date: December 30, 1996 
Audit Evaluation and Planning Section 

From: 	 Sophia H. Chung 
 Tax Counsel 

Subject:	 G--- C--- District 
Account No. SR -- XX-XXXXXX 

Your memorandum dated November 15, 1996, to Mr. Gary J. Jugum, Assistant Chief 
Counsel, has been referred to me for response. You request a legal opinion regarding the proper 
measure of tax for the sale of a burial vault in connection with the execution of a pre-need 
agreement.   

The taxpayer has provided a copy of an Agreement to Purchase Pre-Need Burial Rights, 
Endowment Care, Merchandise and Services.  This contract separately lists the following fees: 
(1) cash price for merchandise (vault, liner, urn); (2) cash price for opening/closing; (3) cash 
price for pre-need contract; and (4) sales tax reimbursement.  The taxpayer has explained to a 
member of your staff that the opening/closing fee is for services such as opening the grave and 
setting up a tent, and that the pre-need contract fee is an amount set by the Board of Directors to 
offset the increase in costs at the time of burial for both the merchandise and the services.  The 
amount of the pre-need contract fee is determined based on the current pre-need fund, the current 
liability, and the number of pre-need agreements sold. 

DISCUSSION 

As you know, Revenue and Taxation Code section 6051 imposes a sales tax on all 
retailers measured by their gross receipts from retail sales in this state of tangible personal 
property, unless the sale is specifically exempt from taxation by statute.  Revenue and Taxation 
Code section 6012 provides that “gross receipts” mean the total amount received from the retail 
sale of tangible personal property. 
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Sales and Use Tax Regulation 1505 provides that tax applies to the sales of caskets, 
boxes, vaults, and clothing by morticians, and to the sales of other tangible personal property 
furnished by morticians in connection with rendering their services if a separate charge is made 
for such property. Where a mortician, cemetery association or other person enters into an 
agreement with a customer to provide services upon the death of the customer, no sale occurs for 
sales and use tax purposes until the services are rendered. (Reg. 1505(c).) 

In this case, the gross receipts from the sale of the tangible personal property include the 
charge for the merchandise and the portion of the pre-need contract fee which represents the 
amount to offset the future increase in cost for the merchandise.  This amount should be reported 
on the tax return for the period in which the burial services are rendered. 
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