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July 20, 1951 
 
 
 
Dear Mr.  
 

This office has been furnished with a report of certain contacts made with your 
association by our representative, Mr. Robert Paine, together with certain questions which it 
appears you are desirous of having answered by this office. We are requested to furnish you 
with two copies of Sales and Use Tax Ruling 8, Morticians, and two copies of the Sales and 
Use Tax Law. These are enclosed.  
 

In answer to the several questions submitted in Mr. Paine's report, we give the 
following answers after repeating the question as presented to us.  
 

1. Death in Nevada - preparation of remains in Nevada, burial in California, through 
ashes in urn, entombment in a mausoleum or ground burial. These are returned to California 
by public carrier.  
 

In view of the fact that pursuant to Ruling 8, morticians are regarded as the retailers of 
the tangible personal property furnished in connection with rendering their services, a 
mortician would be considered to have sold the property for use in California where it is 
shipped to this State either by carrier or by the mortician's own facilities along with the 
shipment of the body or ashes of the deceased. Thus, the California use tax will be applicable 
with respect to such tangible personal property and the mortician's client as the purchaser 
thereof incurs liability for payment of the use tax directly to the State of California. It is 
assumed that the morticians do not maintain places of business in this State. If such should be 
the case in any instance, the mortician would be required to collect the use tax and return it to 
the State in the same manner that a California mortician collects reimbursement for the sales 
tax and returns that tax to the State. Should any of the morticians maintain a place of business 
in this State or should desire to secure authority to collect the use tax, thus relieving their 
customers of the obligation of returning it directly to the State, we shall be glad to provide 
applications for certificates of authority to collect the use tax either to you or to such 
morticians as you may designate. There is no fee for the issuance of a certificate. Where 
ashes are sent to California in an urn, it would appear that the only tangible personal property 
subject to the use tax would be the urn. In the event of a ground burial in California, the 
tangible personal property subject to the use tax would be that property indicated in Ruling 8 
as subject to the sales tax in the event of a California funeral. It would be permissible for a 
Nevada mortician in computing the use tax to use the formula of fifty percent of the total 
charge in accordance with the provisions of Ruling 8.  
 

2. The same set or circumstances but delivered in California by the personal hearse of 
the mortician.  
 



Our answer to question 1 covers this situation.  
 

3. Death in California with body preparation in Nevada.  
 
(a) Not returned to California for burial.  

 
The California sales or use tax is not applicable in the event the sale of the property 

by the mortician occurs in Nevada, there being no sale within the jurisdiction of this state and 
no taxable use of property here.  
 

(b) Reno burial.  
 

Same answer as for (a).  
 
 --- --- --- --- ---  
 --- --- --- --- ---  
 --- --- --- --- ---  
 

4. California death. California ambulance - for Reno body preparation - body returned 
to California for burial by either public carrier or mortuary hearse.  
 

Again, assuming that the sale of the property furnished by the mortician occurs in 
Nevada, the use tax will be applicable with respect to the property shipped or brought to this 
State, to remain here.  
 

5. Death in Nevada of Nevada residents, burial taking place in California.  
 

Same answer as to number 4. The place of death is immaterial if the burial occurs in 
California, which thus becomes the place in which the tangible personal property purchased 
from the mortician is to be used within the meaning of the law.  
 

6. Deceased bodies from Coleville, California, embalming in Reno, purchased burial 
caskets, and return by own conveyance. This particularly refers to the method of Indian burial 
along the border.  
 

Same answer as to number 5. It appears that the burial caskets are purchased in 
Nevada, but are sent to California with the body for burial. You mention that this question 
refers particularly to Indian burials. In the event the United States Government pays the, 
mortician and thus is the purchaser of the caskets and other tangible personal property, there 
is no use tax applicable since the United States is not subject to payment of the use tax.  
 
 
 

Very truly yours,  
 
 
 
E. H. Stetson  
Tax Counsel  

 
 
EHS:uh  


	STATE OF CALIFORNIA

