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        July 11, 1989 
 
 
 
 
Ms. P--- H--- 
Accounting Supervisor 
S---, Inc. 
XXX --- Street 
---, CA  XXXXX 
 
 
       Re: SR -- XX-XXXXXX 
 
 
Dear Ms. H---: 
 

This is in reply to your May 18, 1989 letter regarding the application of sales tax to your 
charges for providing videotape equipment, labor, and other post-production services to your 
clients.  You provided the following specific questions: 

 
“1. We provide videotape equipment and labor in the production of live satellite 
uplinks to locations out of the state and out of the country.  In some instances, these 
services provide a signal feed to rented phone lines, but the live broadcast is not 
recorded onto videotape.  What status do these services have in regard to California 
sales and use taxes?  If, in other instances, the live broadcast is recorded onto 
videotape, does the sales and use tax status change?  Is the controlling factor 
determined by whether or not the videotape recording will be re-edited later for 
future broadcast?  Does the use of client-owned videotape stock effect the sales tax 
determination?” 

 
If you provide equipment and a crew to only transmit a signal feed to telephone lines, and 

you do not record the signals on videotape, you do not thereby produce tangible personal 
property, and your charge to the client is not subject to sales tax.  Assuming that you have paid 
sales tax reimbursement or timely paid use tax on your purchase of the equipment, no further tax 
is due as a result of your charges. 

 
If you do record the signal on videotape and transfer the tape to your client, you thereby 

produce tangible personal property; however, under recently enacted Revenue and Taxation 
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Code section 6010.6, if the videotape you transfer to the client is a “qualified motion picture” as 
defined in section 6010.6, your transfer is not subject to tax.  Rather, you are the consumer of, 
and tax applies to the sale to you of, the videotape stock which you record and transfer to the 
client.  We are enclosing a copy of the proposed revisions to Sales and Use Tax Regulation 1529 
which represents the Board’s staff’s view of the application of tax under section 6010.6.  
Subdivision (b)(1) of the regulation defines a qualified motion picture generally as “any motion 
picture or portion thereof, whether finished or not, which is produced adapted, or altered for 
exploitation in, on, or through any medium or by any device for any purpose, including, but not 
limited to, any entertainment, commercial, advertising, promotional, industrial, or educational 
purpose.”  The term does not include motion pictures produced for private noncommercial use, 
such as motion pictures of weddings or graduations to be used as family mementos, accident 
reconstruction videotapes to be used for legal analysis, or student films to be used for class 
projects. 
 

Your transfer of the videotape is nontaxable regardless that the client may re-edit the tape 
for future broadcast.  However, if your provide to the client duplicate copies which are complete 
in all respects and which the client will exhibit or broadcast, your sale of such duplicate copies is 
subject to tax.  (Rev. & Tax. Code § 6010.6, subd. (c)(2).  See also subd. (b)(3) on page 5 of 
Proposed Reg. 1529.)  In answer to your question whether the application of sales tax is affected 
by S---’s use of its own videotape stock or a client’s videotape stock, the application of tax to 
your transfer of the recorded videotape is the same.  As noted above, tax applies to the sale to 
you of videotape stock you use in producing qualified motion pictures for your client.  Assuming 
that you have properly paid tax upon purchasing or using such stock, no further tax is due. 
 

“2. We provide film-to-tape transfer services for corporate clients to produce 
in-house videotapes for training, demonstrations, research and development, etc. 
Do these projects qualify as release prints or qualified motion picture production 
services, exempt from taxation?” 

 
Although motion pictures produced by corporations in-house for training, 

demonstrations, and research and development are qualified motion pictures, when you provide 
film-to-tape transfer copies to the client to use for exhibition or broadcast, tax applies to your 
sale. (Rev. & Tax. Code § 6010.6, subd. (c)(2).) 
 

“3. We also provide film-to-tape transfers of student films made for term 
projects is university classes. Since these are non-commercial projects at the time 
of transfer, are they release prints subject to taxation, or qualified motion picture 
production services?” 

 
It is our opinion that qualified motion pictures do not include such student films made for 

class projects. (See Proposed Reg. 1529, subd. (b)(1)(B).) Tax applies to your charge for film-to-
tape transfers of such student films or videotapes. 
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We hope this answers your questions; however, if you need further information, feel free 
to write again. 

 
Very truly yours, 
 
 
Ronald L. Dick 
Tax Counsel 
 

RLD:sr 
 
bc: --- District Administrator 
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