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January 18, 2002 

F--- H---, Curator 

A--- F--- A---

XXX --- --- Blvd. 

--- ---, CA XXXXX 


Re: 	 Request for Legal Opinion 

  Regulation 1532 


Dear Mr. H---: 

This is in response to your letter dated October 19, 2001, addressed to Program Policy 
Specialist James Kuhl regarding the application of the teleproduction and postproduction partial 
sales and use tax exemption set forth in Revenue and Taxation Code section 6378 to your 
company’s operations.  

You state: 

“I work at a non-profit film institution where our activities include management 
of visual and audio assets, restoration, preservation, and archiving of film and 
video elements, creation of database files, and other ‘postproduction services’ . . .  

“Most of the standard equipment used in post production and film preservation is 
pretty easy to identify (film splicers, flatbed editors, video duplicators, etc.); 
however, some of the equipment we use is not that easy to categorize.  For 
instance, an important part of our work in film preservation is the proper storage 
of film elements and tape masters in archival containers and temperature 
controlled vaults. Most people generally think of ‘media preservation’ as repair 
and restoration of original film and video elements – but this is really just the first 
step in the preservation process. Only proper storage in approved archival 
containers and controlled environmental conditions will insure a preservation 
element’s future availability.   
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“The reason I contacted your office last week is because there appears to be some 
confusion with the equipment manufacturers over which products are considered 
‘equipment used for post production and preservation’ as defined in the 
Regulation. I was recently informed by one of our vendors that according to 
section (c)(6)(A), archival film containers are not included for tax exemption in 
Regulation 1532 since they are considered ‘equipment used to store products.’ 
While it’s true that some of these same containers could be used to store products 
to be sold, this is not the case in the film preservation field.  Preserved film 
masters and tape elements are not ‘products’ to be resold (as with commercially 
available DVDs or videotapes), but rather are ‘assets’ that must be archived in 
proper storage conditions in order to preserve them for future use. 

“ . . . It seems a bit inconsistent with the purpose of Regulation 1532 that this type 
of material would not be included in the tax exemption, since as I’ve outlined 
above, archival containers and storage media are just as integral to preservation 
and postproduction activity as film splicers and video transfer equipment.  This 
would also encourage archival institutions such as ours to purchase storage 
equipment and supplies from California-based companies rather than outside 
vendors, which is the original intention of the Regulation. . . .” 

We understand you to ask whether your purchases of archival film containers and 
supplies such as film cans, film cores, videotape cases and audiotape cases qualify for the partial 
exemption.  

DISCUSSION 

As a starting point, California imposes a sales tax on the gross receipts from the retail 
sale of tangible personal property inside the state unless an exemption or exclusion otherwise 
applies. (Rev. & Tax. Code § 6051.) Although this tax is imposed on the retailer, the retailer 
may collect tax reimbursement (usually itemized on the invoice as “sales tax”) from the 
purchaser if the contract of sale so provides.  (Civ. Code § 1656.1; Reg. 1700(a).)  When sales 
tax does not apply, use tax is imposed on the sales price of tangible personal property purchased 
from any retailer for storage, use or other consumption in this state, unless that use is specifically 
exempt by statute.  (Rev. & Tax. Code §§ 6201, 6401.)  This tax is imposed on the person 
actually storing, using or otherwise consuming the property.  (Rev. & Tax. Code § 6202.) 

Revenue and Taxation Code section 6378, as explained by Regulation 1532, provides a 
partial exemption from tax on the gross receipts or sales price from the sale or use of certain 
tangible personal property used primarily in providing teleproduction or other postproduction 
services (hereafter “partial exemption”).  This partial exemption is generally available to persons 
that are primarily engaged in teleproduction or other postproduction activities as described in 
Code 512191 of the North American Industry Classification System (“NAICS”) Manual. 
(Rev. & Tax. Code § 6378(c)(2); Reg. 1532(c)(2).)  Those activities generally include processes 
such as film or video editing; film and tape transfers; subtitling; credits; closed captioning; 
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special effects; or animation.  (Rev. & Tax. Code § 6378(c)(3); Reg. 1532(c)(4).)  Those 
activities also include management of visual or audio assets and related files stored as data; film, 
video or audio restoration and preservation; archiving; film cleaning; and creation of data files 
related to a service described herein. (Reg. 1532(c)(4)(C).)  A non-profit establishment is 
“primarily” engaged in teleproduction or other postproduction activities when 50 percent or 
more of the funds allocated to the establishment are attributable to teleproduction or other 
postproduction services. (Reg. 1532(c)(2)(A).) 

We assume that the non-profit film institution (hereafter “A---”) you work for is engaged 
in a line of business described in Code 512191 of the NAICS Manual and that 50 percent or 
more of the funds allocated to the A--- are attributable to teleproduction or other postproduction 
services. We further assume that the film cans, film cores, videotape cases and audiotape cases 
are purchased by the A--- for its own use and not as inventory intended for resale.  In other 
words, we assume that the A--- uses the cans, cores and cases to store film and tape they own. 
We note that you have not provided us with an exemplar of the film cans, film cores, videotape 
cases and audiotape cases or specifications with respect to these items unique components and 
special characteristics, if any. In that regard, we have made certain assumptions to facilitate our 
response. If any of our assumptions are incorrect, then the tax consequences may be different 
from those explained in this letter, and you should write to us again providing further facts.   

Tangible personal property used in conjunction with teleproduction or other 
postproduction activities is defined in Regulation 1532(c)(5) and generally includes machinery 
and equipment, including component parts (e.g., duplication equipment); equipment or devices 
used or required to operate, control, regulate, or maintain the machinery (e.g., electronic data 
storage equipment); and, materials (as defined in Regulation 1521).  Tangible personal property 
does not include furniture, inventory, or equipment used to store products.  (Rev. & Tax. 
Code § 6378(c)(5); Reg. 1532(c)(6)(A).)  We assume that the film cans, film cores, videotape 
cases and audiotape cases purchased by the A--- are similar to a container, bucket or bracket 
which serve as a receptacle for holding, carrying or storing items such as film, videotape and 
audiotape. As noted above, tangible personal property includes information stored on electronic 
media such as film, videotape and audiotape, i.e., electronic data storage equipment. 
(Reg. 1532(c)(5)(B).)  However, tangible personal property does not include cans, cores and 
cases as such items are considered equipment used to store products.  (Reg. 1532(c)(6)(A).) 
While we appreciate that the proper storage of film elements and tape masters is an important 
part of your work in preservation and archival, items such as cans, cores and cases are not 
directly involved in the process of preserving or archiving, nor are they the products (e.g., film, 
tape or other multimedia format) that result from such a process.  The cans, cores and cases are 
used in a step beyond the process of preserving or archiving as their purpose is to store the 
products resulting from the process.  Such items do not qualify as tangible personal property 
used primarily in teleproduction or postproduction within the meaning of Revenue and Taxation 
Code section 6378.  Consequently, the partial exemption does not apply to the retail sale of film 
cans, film cores, videotape cases, and audiotape cases to the A---.   
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Lastly, you state that the A--- will purchase its storage equipment from out-of-state 
vendors if the sale of storage containers by California vendors to the A--- is not subject to the 
partial exemption.  As noted above, where sales tax does not apply, such as when the sale takes 
place outside the state, use tax is imposed on the sales price of property purchased from a retailer 
for the storage, use, or other consumption of property inside this state.  (Rev. & Tax. Code §§ 
6201, 6401.) This tax is imposed on the person actually storing, using, or otherwise consuming 
the property. (Rev. & Tax. Code § 6202.) A retailer engaged in business inside this state is 
required to collect this tax from its customers and remit it to this Board.  (Rev. & Tax. Code §§ 
6202, 6203.) This means that tax still applies to property that the A--- purchases outside 
California for use in this state. Where the A--- purchases property outside California for use in 
this state from a retailer engaged in business in California, the out-of-state retailer is responsible 
to collect use tax from your company.  Where the A--- purchases property outside California for 
use in this state from a retailer not engaged in business in California, the A--- remains obligated 
to self-report any applicable use tax on such property. 

I hope this answers your question. If you have any further questions, please write again. 

Sincerely, 

Trecia M. Nienow 
Tax Counsel 

TMN/ef 

cc: 	 Mr. James Kuhl (MIC: 50) 

Mr. Larry Bergkamp (MIC:44) 

Mr. Steven Gray (MIC:44) 

--- --- District Administrator (--) 



