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        July 12, 1989 
 
 
 
Ms. E--- K--- 
Accounts Receivable 
M--- M--- S--- Services 
XXX North --- Avenue 
---, CA  XXXXX 
 
Dear Ms. K---: 
 

Your May 3, 1989 letter to Assistant Chief Counsel Gary Jugum has been referred to me for 
reply. 

 
You noted that you are a post production sound studio for film and video.  Your major type 

of work is on commercials.  You noted that you believe that, in light of the addition of 
section 6010.6 to the Revenue and Taxation Code effective September 22, 1988, tax does not apply 
to your charges to a client for the following: 

 
“POST PRODUCTION MIXING (STUDIO TIME): 
 
“AUDIO TRANSFERS: 
 From one sound element to another: 
 For mixing or editing purposes: 
 
“FILM TO TAPE TRANSFERS: (NON-AIR) 
 35mm to 3/4” & 1/2” cassette: 
 35mm to 1”C: 
 (Used for our clients to obtain an okay from their clients) 
 
“VIDEOTAPE TO VIDEOTAPE: 
 3/4” & 1/2” to 3/4": 
 (Used for editing or client approval) 
 
“VIDEOTAPE LAYBACKS: (NON-AIR) 
 To 3/4" & 1/2” cassettes: 
 (Used for our clients to obtain an okay from their clients) 
 To 1”C masters and safety masters: 
 (Used to make dubs for air)” 
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We agree that, under section 6010.6, tax does not apply to your charges when you 
perform such work on a qualified motion picture.  We believe that such work qualifies as 
“qualified production services” as defined in section 6010.6 at subdivision (b)(4).  When you 
perform qualified production services, you are the consumer of film, tape and other embodiment 
upon which your sound, visual images, or computer-generated graphics are created or recorded.  
Tax applies to the sale to you of such property, and tax does not apply to your transfer of the 
property to your client incidental to your performance of the qualified production services. 

 
You noted that you are uncertain as to the application of tax to your charge for a transfer 

of a videotape to another videotape for a client who wishes to have its work on a cassette for    
in-house use or possible promotion at a later date.  Qualified production services do not include 
work to manufacture release prints or to duplicate tapes for exhibition or broadcast.  As you 
noted, you do not know what use the client will make of the tape. 

 
Under section 6010.6, the Producer’s Exemption Certificate provided in Sales and Use 

Tax Regulation 1529 is not applicable to transactions occurring on and after September 22, 1988.  
If you prepare and transfer to a client a duplicate of a motion picture film or videotape, and the 
duplicate is of a quality suitable for exhibition or broadcast, you should consider the transfer as a 
sale subject to sales tax unless otherwise notified by the client.  Generally, statements on your 
invoice which indicate that the services you provide are qualified production services as defined 
in section 6010.6 will be sufficient to establish for audit purposes that your charges are 
nontaxable.  As further evidence, purchase orders you receive from your customers describing 
your services would also substantiate the nontaxability of your charges. 

 
You noted that you believe that all of the work listed above which you perform on a 

student film is subject to tax.  We agree.  It is our opinion that student films are not qualified 
motion pictures as defined in section 6010.6, subdivision (b)(3). 

 
We hope this answers your questions: however, if you need further information, feel free 

to write directly to me.  We are sending a copy of your letter to the --- District office of the 
Board for an answer to your question as to how you should handle instance where you may have 
incorrectly applied tax transactions occurring after September 27, 1988. 

 
Very truly yours, 
 
 
 
Ronald L. Dick 
Tax Counsel 

RLD:sr 
Encl. 
 
cc: --- District Administrator 
 bn:  Mr. Joe Cohen:  Please ask someone to contact Ms. K--- and explain how you like 

her to handle her situation as to the first paragraph on page 2. 
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