
 
 
 
 

 

 
 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 

 
 

 
  

 
 

 
 

 
 

 

 
 

 

 385.0795STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 445-6450 

  October 23, 1991 

Mr. S--- F. C---, President 

A--- L--- P---

XXXX --- Road 

---, CA XXXXX 


SR -- XX-XXXXXX 

Dear Mr. C---: 

This is in reply to your August 12 and August 29, 1991 letters regarding the application 
of sales tax to charges by A--- L--- P--- for printing newspaper inserts. 

You note that in all instances, you contract for the production and printing of the inserts 
with the retail businessperson whom you bill direct.  Your contract is never with the newspaper 
itself. The newspaper contracts with the retail businessperson and bills that person for inserting 
and distributing the inserts. 

Given the repeal of the exemption from sales tax for the sale of newspapers and 
periodicals effective July 15, 1991, you asked whether your charges are subject to tax when you 
sell a newspaper insert which is inserted into a newspaper that is sold at a newsrack or by 
subscription. 

The State Board of Equalization has proposed amendments to Sales and use Tax 
Regulation 1590, Newspapers and Periodicals.  Subdivision (b)(1) of the proposed regulation 
provides that tax does not apply to sales of tangible personal property to persons who purchase 
the property for incorporation as a component part of a newspaper or periodical which will be 
sold notwithstanding that the purchaser is not the seller of the newspaper or periodical. 
Accordingly, when you sell a newspaper insert to a customer for insertion in a newspaper that 
will be sold, you may accept a resale certificate from the customer. 

You also asked whether tax would apply to your sale of such a newspaper insert which is 
inserted into a free newspaper.  When you sell an insert which will be inserted into a newspaper 
that will be distributed free of charge, your sale of the insert cannot be considered a sale for 
resale. However, effective October 2, 1991, section 6362.7 was added to the Revenue and 
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Taxation Code to exempt from sales and use tax the sale and use of tangible personal property 
which becomes an ingredient or component part of any newspaper or periodical that is 
distributed without charge and regularly issued at average intervals not exceeding three months, 
and any such newspaper or periodical. Effective October 2, 1991, your sale of advertising 
supplements for insertion into such newspapers and periodicals distributed free of charge is 
exempt from tax.  Your sale of such advertising supplements is subject to tax for the period Jul7y 
15, 1991 through October 1, 1991. 

Finally, you asked whether your sale of such an insert would be exempt from tax as a sale 
of a printed sales message if the insert were inserted into a free newspaper that is delivered direct 
to the U. S. Post Office for the purpose of mailing and would be received free by the postal 
patron. 

Sales and use Tax Regulation 1541.5 provides that tax does not apply to the sale or use of 
printed sales messages which are: 

(1)	 Printed to the special order of the purchaser; 

(2)	 Mailed or delivered by the seller, the seller’s agent or a mailing house 
acting as the agent for the purchaser, through the United States Postal 
Service or by common carrier; 

(3)	 Received by any other person at no cost to that person who becomes the 
owner of the printed material. 

If the newspaper advertising inserts you sell qualify as “printed sales messages” as 
defined in subdivision (a)(1) of Regulation 1541.5, and your sale and delivery of the inserts is in 
accordance with the criteria noted above, your sale is exempt from tax. 

To satisfy the common carrier requirement of the regulation, it is necessary that a 
common carrier be involved in some stage of the delivery.  If you deliver the inserts to your 
customer rather than ship them by common carrier to the newspaper publisher for distribution, 
your sale is subject to sales tax, and the exemption is not applicable.  

We hope this answers your question; however, if you need further information, feel free 
to write again. 

Very truly yours, 

Ronald L. Dick 
Senior Tax Counsel 

RLD:sr 


