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March 7, 1984 
 
 
 
 
 
Dear Mr. --- 
 
 This is in reply to your letter of January 24, 1984. You ask whether the “Residential Real 
Estate and Insurance Newsletter” published by --- --- --- qualifies as an exempt periodical. 
 
 We have examined the March 1983 copy of this publication which you enclosed with 
your letter. This publication is issued at stated intervals four times annually, and it contains 
articles on residential real estate and insurance topics. 
 
 As provided under Section (b) (1) of Sales and Use Tax Regulation 1590, tax does not 
apply to the sale of any “periodical,” nor to the sale of any tangible personal property which 
becomes an ingredient or component part of any “periodical” regularly issued at average 
intervals not exceeding three months. The term “periodical” is limited to those publications 
which appear at stated intervals, each issue which contains news and information of general 
interest to the public, or to some particular organization, or group of persons. (Regulation 1590 
(a) (2). ) The term “periodical” does not include any publication in which the advertising portion, 
including product publicity, exceeds 90 percent of the printed area of the entire issue in more 
than one-half of the issues during any 12-month period. 
 
 In our view, the “Residential Real Estate and Insurance Newsletter” published by --- --- --
- qualifies for exemption from sales tax pursuant to Revenue and Taxation Code Section 6362 
and Regulation 1590 as a periodical regularly issued at average intervals not exceeding three 
months provided the advertising portion, including product publicity, of this publication does not 
exceed 90 percent of the printed area of the entire issue in more that one-half of the issue during 
any 12-month period. 
 
 As an exempt periodical, tax does not apply to ink, staples, paper, or other materials 
physically incorporated into your publication. Tax does not apply to the charges made to you for 



printing this publication. Tax does not apply separately itemized artwork, photographs, and 
printing aids used in the retained by the printer. Furthermore, tax does not apply to the charges 
made to subscribers or other persons who purchase your publication.  
 
 Charges for artwork, photographs, and printing aids used in the production of your 
exempt periodical are taxable if you acquire ownership to theses items, whether these items are 
delivered to you or are retained by the printer as your property. Tax applies because these items 
are not physically incorporated into the exempt publication. 
 
 If you have any further questions concerning this matter, please write this office.  
 
 
 

Very truly yours, 
 
 
 
Charles J. Graziano 
Tax Counsel 
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