
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 

 
 

   

 

  

 
 

 

 
 

 
 

 
 

 

 

395.0072STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
916/ 445-6493 

   January 28, 1985 

Mr. R--- A. H---

H---,--- & ---, Inc. 

XXX ---, Suite XXX 

---, California XXXXX 


Dear Mr. H---: 

Your letter of November 13, 1984 has been referred to me for reply.  Your letter states as 
follows: 

“I have a question relating to the sale of an ongoing business to an unrelated 
party. 

“Generally, if the stock of a corporation is sold, there is no sales tax implications 
under Rev. & T.C. Sec. 6006.5. If the assets of a business are sold, the amount 
allocable to tangible personal property is subject to sales tax.   

“What would happen if stock of a corporation was sold, and the buyer elected 
under Rev. & T.C. §24518 to treat this as an asset purchase?  Would the amount 
allocated to tangible personal property still be treated for sales tax purposes as a 
sale of stock, or would it be treated as a sale of assets?  Since §24518 is an 
income tax election.[sic] I am not sure if it has an effect on sales taxes.”    

Revenue and Taxation Code Section 24518 provides, in pertinent part, that: 

“(a) For purposes of this part, if a purchasing corporation makes an election 
under this section (or is treated under subdivision (e) as having made such an 
election), then, in the case of any qualified purchase, the target corporation-- 

“(1) Shall be treated as having sold all of its assets at the close of the acquisition 
date in a single transaction to which Sections 24512, 24513, 24514, and 24517, 
apply, and 
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“(2) Shall be treated as a new corporation which purchased all of the assets 
referred to in paragraph (1) as of the beginning of the day after the acquisition 
date. 

“(b)(1) For purposes of subdivision (a), the assets of the target corporation shall 
be treated as sold (and purchased) at an amount equal to-- 

“(A) The grossed-up basis of the purchasing corporation’s stock in the target 
corporation on the acquisition date. 

“(B) Properly adjusted under regulations prescribed by the Franchise Tax Board 
for liabilities of the target corporation and other relevant items.”   

California Sales and Use Tax Law imposes a tax on the sale or use of tangible personal 
property in this state.  Corporate stock is considered to be intangible personal property rather than 
tangible personal property.  Therefore, the sale or purchase of stock in a corporation is not subject to 
tax, since such a transaction is outside the provisions of the Sales and Use Tax Law.  Revenue and 
Taxation Code Section 24518 permits a corporation to elect to treat for income tax purposes only, 
its purchases of the assets of the target corporation.  There results from this election under 24518 an 
increase or step-up in the basis of the target corporation’s assets to an amount that is equal to the 
cost of the purchased stock, i.e., the assets of the target corporation may have been “grossed up.” 
Apparently, this election made under Section 24518 does not result in, nor does it require an actual 
transfer of title in the assets of the target corporation from the target corporation to either another 
separate entity or to the buyer corporation.   

Therefore, assuming there is no transfer of title in the assets of the target corporation to 
another separate entity or person when the election is made by the buyer of stock under 
Section 24518, it is our opinion that the sale and purchase of the target corporations’ stock will be 
treated for purposes of the Sales and Use Tax Law as a nontaxable transfer of stock rather than a 
sale of tangible personal property which is subject to tax.   

If you have any further questions, please write this office. 

Very truly yours, 

Charles J. Graziano 
Tax Counsel 

CJG:ba 


