
 
 
 
 

 

 

 
 

 
 

   

 

 
 
 
 
 

 

 

 

 

 
 
 

 
 

 

395.0280STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

April 28, 1953 

Mr. V. D---

Public Accountant 

XXXX --- Boulevard 

--- --- XX, California 


Dear Mr. D---: 

In your letter of March 30 you inquire concerning the application of the sales tax with 
respect to sales of optical equipment and fixtures by a person who uses the property in grinding 
lenses and in dispensing glasses “when the glasses themselves are not taxable when sold to the 
patient”.   

You apparently refer to an oculist or optometrist furnishing glasses to a patient but who is 
the consumer thereof under Section 6018 of the Sales and Use Tax Law.  A person who is the 
consumer under Section 6018 is not regarded as selling tangible personal property and, accordingly, 
the sale of his equipment could be exempt under Section 6006.5 as a sale of property not held or 
used in the course of an activity for which a seller’s permit is required. 

Apparently the oculist or optometrist on behalf of whom you made your inquiry sells sun 
glasses and miscellaneous items with respect to which he is required to pay the sales tax.  Any 
equipment or fixtures held or used in connection with the activity of selling sun glasses or other 
merchandise which is not covered by Section 6018 would be equipment held or used in an activity 
requiring a seller’s permit, and the sale of that equipment could not, therefore, be exempt as an 
occasional sale. 

We trust that this clarifies our prior letter. 

Very truly yours, 

E. H. Stetson 
Tax Counsel 

EHS:ph 

cc: Los Angeles – Tax Administrator 


