
 
 
 
     

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
  
  
 

 
 

 
 

 

 
 

 

 
 
 

 
 
 
 
 
 

 
 

 
 
 
                   
 
 
  
 

395.0673.250STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION  JOHAN KLEHS 
LEGAL DIVISION (MIC:82) First District, Hayward 

450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
 DEAN ANDAL (P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0082) Second District, Stockton

Telephone: (916)  445-5550 
FAX:  (916) 323-3387 ERNEST J. DRONENBURG, JR. 

Third District, San Diego 

 BRAD SHERMAN 
Fourth District, Los Angeles 

 KATHLEEN CONNELL 
Controller, Sacramento 

────────August 29, 1996 
E. L. SORENSEN, JR. 

Executive Director 

Mr. M--- M---

Director of Financial Operations

J--- --- Medical Center 

XXXX --- --- Road 

--- ---, California XXXXX-XXXX 


Re: 	 S--- C--- S--- L--- Inc. 

J--- --- Medical Center 

Account No. SR --- XX-XXXXXX 


Dear Mr. M---: 

This is in response to your letter dated July 12, 1996 in which you ask whether a sale of 
assets to J--- --- Medical Center is an exempt occasional sale.  You state: 

“J--- --- Medical Center is a hospital located in California.  J--- ---
Medical Center has recently purchased the assets of S--- C--- S--- L--- Inc. (S---), 
a laboratory service provider located in California that does not hold a California 
seller’s permit.  We believe S---’s sale of the assets, with the exception of 
vehicles purchased in the transaction, to J--- --- Medical Center may be exempt as 
an occasional sale (purchase). We request that the State Board of Equalization 
(SBE) provide written advice to clarify whether the sale of all of S---’s assets to 
J--- --- Medical Center is an exempt occasional sale pursuant to CRTC §§6606.5 
and 6367, and 18 Cal.Code Reg. §1595. 

“S--- is in the business of analyzing medical samples and providing 
reports to its clients. S--- has not made retail sales of tangible personal property 
taxable under the California sales and use tax law during the 12 months preceding 
the sale of assets to J--- --- Medical Center, with the exception of the following 
activities: 
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“Amount   Description of Sale 
                                                                                                       
$100 	   Laboratory equipment 

$252 Used blood sold to another laboratory (not held or 
    used in a selling activity) 

$200 	 One vehicle for on-road use that is required to be 
registered with the Department of Motor Vehicles 

$262,041.84 (value of All assets of the business in one transaction to J---
tangible personal --- Medical Center, including equipment, 
property) computer hardware and software, vehicles and 
    supplies”  

The exemption about which you inquire is provided by Revenue and Taxation 
Code section 6367 for occasional sales and is explained in subdivision (a) of Regulation 1595. 
As relevant to your inquiry, “occasional sale” is defined by subdivision (a) of Revenue and 
Taxation Code section 6006.5 as: 

“A sale of property not held or used by a seller in the course of activities 
for which he or she is required to hold a seller's permit or permits or would be 
required to hold a seller's permit or permits if the activities were conducted in this 
state, provided the sale is not one of a series of sales sufficient in number, scope, 
and character to constitute an activity for which he or she is required to hold a 
seller's permit or would be required to hold a seller's permit if the activity were 
conducted in this state.” 

Any person who is a seller is required to hold a seller’s permit.  (Rev. & Tax. 
Code § 6066.)  The term “seller” includes every person engaged in the business of selling 
tangible personal property of a kind the gross receipts from the retail sale of which are subject to 
sales tax. (Rev. & Tax. Code § 6014, Reg. 1699(a).) That is, even if a person’s sales are all for 
resale, that person is a seller and is required to hold a seller’s permit.  That seller’s one retail sale 
of its entire business would not be an occasional sale under subdivision (a) of section 6006.5. 
Furthermore, even if all of that person’s sales were made outside California except for the final 
sale of the business, that final sale would not qualify as an occasional sale. 

You list four sales made by S---, but it is not clear whether these are the only sales of 
tangible personal property made by S---.  Rather, you state that S--- had not made other retail 
sales of tangible personal property taxable under California law.  However, as discussed above, 
this is not the relevant test. The relevant test is whether S--- had made any other sales of 



  
 
 

 
 

 
 

 

 
 
 

 
 

Mr. M--- M--- -3- August 29, 1996 
395.0673.250 

tangible personal property, whether those sales were inside or outside California and whether 
those sales were at retail or were for resale.  The remainder of this opinion is based on the 
assumption that  S--- made no other sales of tangible personal property anywhere except for the 
four sales listed in your letter. If this assumption is incorrect, this opinion does not apply. 

As explained in subdivision (a) of Regulation 1595, a person who makes three or more 
sales for substantial amounts in any period of 12 months is required to hold a seller’s permit, as 
is a person who makes a substantial number of sales for relatively small amounts.  Sales of 
vehicles required to be registered or subject to identification under the Vehicle Code are not 
counted in determining the number of sales for this purpose when the seller is not a person 
required to hold a permit by virtue of the number of its sales of vehicles.  Thus, S---’s sale of the 
vehicle required to be registered with the Department of Motor Vehicles is excluded from the 
calculation. In addition, sales of property of a type which would never be subject to sales tax 
(even at retail) are also not counted for these purposes.  (Rev. & Tax. Code § 6014.) Sales of 
human blood are not subject to tax.  (Rev. & Tax. Code § 33.)  This means that, for purposes of 
determining whether S---’s final sale of assets was one of a series of sales requiring the holding 
of a seller’s permit, S--- made a total of two sales of tangible personal property.  As such, the 
final sale was not one of a series of sales requiring the holding of a seller’s permit, and we 
therefore conclude that S---’s final sale of assets (other than its sale of any vehicles, vessels, or 
aircraft included in that final sale) was an exempt occasional sale under Revenue and Taxation 
Code sections 6006.5(a) and 6367. 

We hope this answers your question.  However, as discussed above, this opinion is 
specifically based on the facts stated in your letter and the assumptions made above.  If our 
assumptions are incorrect, for example, if S--- made any sales other than those specifically 
discussed above, this opinion does not apply. If such is the case and you wish an opinion 
applicable to the actual facts of the transactions, please write again and describe with specificity 
the nature and types of sales made by S---, whether at retail or for resale, and whether inside or 
outside California. 

Sincerely, 

David H. Levine 
Supervising Tax Counsel 

DHL/cmm 

cc: --- District Administrator (--) 


