
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 

 
 

 
 
   
    
 

 

 

 

 

 

 
 

 

 
  

  

 

395.0980STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 445-6493 

May 30, 1990 

Mr. J--- L. W--- 

Law Office of W--- H. P--- 

XXX --- Place, Suite XXX 

---, CA XXXXX 


V--- C---, Inc. – FR --- XX XXXXXX 
Transfer of equipment from trustee in bankruptcy 

Dear Mr. W---: 

In your February 20, 1990 letter to the Board’s legal staff, you write: 

“V--- C---, Inc., was purchasing numerous items of equipment, including 
vehicles. Mr. P--- V---, majority shareholder and corporation president, was the 
guarantor on the purchase contracts.  V--- C---, Inc., has filed for relief under 
Chapter 7 of the Bankruptcy Code. The Bankruptcy Trustee is obtaining approval 
of the court to abandon the equipment.  When the trustee releases the interest of 
the bankruptcy estate, the equipment is to be transferred to a new corporation.   

“A list of the affected equipment is attached hereto as Exhibit A and fully 
incorporated herein. Please note that the amount of the debt against each 
equipment item exceeds its value in most cases.   

“This office represents P--- V---.  Mr. V--- proposes to effect the above transfer 
by one of two methods, depending upon the tax consequences: 1) the trustee 
abandons the equipment to Mr. V--- who then contributes it to the new 
corporation for shares under Internal Revenue Code §351; or 2) the trustee 
abandons the equipment directly to the new corporation.  The ultimate ownership 
of the equipment will be slightly different I the new corporation from the old. 
The shareholders of V--- C---, Inc., are P--- V--- (80%), R--- M--- (10%), and F--- 
I--- (10%).  The shareholders of the new entity will be P--- V--- (50%) and R---
V--- (50%).   
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“Please advise me as to the sales and/or use tax consequences of transferring the 
equipment to the new corporation by both of the above proposed conveyances.  If 
you need any further information to make your evaluation, please do not hesitate 
to call.” 

In our telephone conversation on May 3, 1990, you related that Mr. V--- has been personally 
making the payments due on the indebtedness on this equipment.  The trustee in bankruptcy will 
transfer title to the equipment either to Mr. V--- individually or to the new corporation.  The 
indebtedness on the equipment will be assumed either by Mr. V--- or by the new corporation.  You 
believe the trustee has not made any other sales in the bankruptcy proceeding. 

Opinion 

Under the Sales and Use Tax Law, sales at retail of tangible personal property for a 
consideration are subject to the sales tax, unless a specific exemption or exclusion applies.  (Rev. & 
Tax. Code §§ 6006, 6051).  An assumption of indebtedness constitutes consideration for a sale, and 
is included in the measure of the tax.  (Cal-Metal Corp. v. State Board of Equalization (1984) 161 
Cal.App.3d 759).   

The sales tax is imposed on retailers.  A retailer is a person who is engaged in the business 
of making sales of tangible personal property at retail.  (Rev. & Tax. Code §§ 6051, 6007).  In order 
to interpret and apply the provisions of Section 6007 regarding the definition of a retailer, the Board 
has adopted Sales and Use Tax Regulation 1595.  In part, subdivision (a) of that regulation requires 
a person who makes three or more sales for substantial amounts in a 12-month period to hold a 
seller’s permit.  Under Revenue and Taxation Code Section 6005, a trustee in bankruptcy is 
specifically included in the definition of a “person” for sales and use tax purposes.  In California 
State Board of Equalization v. Sierra Summit, Inc. (1985) 109 S.Ct. 2228, 104 L.Ed. 2d 910, the 
U. S. Supreme Court held that the state could constitutionally impose its sales tax on liquidation 
sales by a trustee in bankruptcy.   

An exemption from sales and use tax is provided for occasional sales.  (Rev. & Tax. 
Code § 6367).  A person may make an occasional sale exempt from sales tax if he is not engaged in 
activities requiring a seller’s permit, or if he does not make a series of sales sufficient in number, 
scope, and character to require the holding of a seller’s permit.  (Reg. 1595(a)(1) and (a)(4)).  In 
addition, certain types of transactions involving business reorganizations described in 
subdivision (b) of Regulation 1595 are also exempt occasional sales.   

With respect to the equipment listed in your letter other than vehicles, if the trustee has not 
made three or more sales for substantial amounts from this bankruptcy estate in a 12-month period, 
the trustee in this bankruptcy proceeding is not a retailer within the meaning of Section 6007.  No 
sales or use tax will apply to the trustee’s sale of the equipment either to Mr. V--- or the new 
corporation, since the transaction would qualify as an occasional sale exempt from tax under 
Sections 6606.5(a) and 6367.   
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However, the occasional sale exemption does not apply to sales of vehicles required to be 
registered with the Department of Motor Vehicles.  (Reg. 1595(c)).  Instead, if a vehicle is 
purchased from a non-dealer, the applicable tax is the use tax imposed on the purchaser and is 
payable to the Department of Motor Vehicles (DMV) when the purchaser registers the vehicle with 
that department.  (Reg. 1610(c)).   

Please note that if your belief is not correct that the trustee has not made three or more sales 
for substantial amounts form this bankruptcy estate in a 12-month period, then the trustee is required 
to hold a seller’s permit, and report and pay sales tax on the sales of the equipment other than 
vehicles required to be registered with DMV.  If this is the case, then the occasional sale exemption 
provided by subdivision (b) of Section 6006.5 (business reorganizations) would not apply to exempt 
this transaction from tax.  The transaction to which the tax applies is the sale by the trustee in 
bankruptcy, rather than the transfer of the bankrupt corporation’s assets into the bankruptcy estate.    

I enclose Regulations 1595 and 1610 for your information.  Please feel free to contact me if 
you have any further questions or comments about this letter. 

Sincerely, 

John Abbott 
Senior Tax Counsel 

JA:jb 

Enclosures 



