
 

 
STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
LEGAL DIVISION (MIC:82)	 
450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 324-8208 

September 24, 1993 

Mr. D--- B. F---

C--- & L---

XXX --- ---
---, CA XXXXX
 

Dear Mr. F---: 

This is in response to your letter dated July 22, 1993 in which you state: 

"This is a request for a legal opinion regarding the application of sal
taxes to a business transaction between our client and another par
sequence of events, as contemplated, is as follows: 

"A.	 A California corporation (hereinafter 'Transferor') will transfer 
tangible personal property used in activities requiring the hold
seller's permit or permits to its wholly-owned subsidiary D
corporation (hereinafter 'Acquisition').  Concurrently, Transferor
transfer to Acquisition various other assets including leaseh
intangibles. The only assets to be retained by Transferor ar
intangibles, real property, and a small amount of assets not us
activity requiring the holding of a seller's permit.  Simultaneous
transfer of the assets, Acquisition will assume a substantial porti
liabilities of Transferor related to the operation of the business. 

"B.	 Immediately following the transfer of assets and the assum
liabilities, Acquisition will be merged with and into a separate D
corporation (hereinafter 'Transferee'). The separate exis
Acquisition will cease, and Transferee, as the surviving corpora
continue to exist. Acquisition and Transferee will file a Cert
Merger with the Secretary of State of the State of Delawa
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outstanding capital stock of Acquisition will be converted into the right to 
receive an aggregate amount equal to the Merger Consideration. 

"C.	 On the closing date, after filing the certificate of merger, Transferee will 
pay to Transferor the Merger Consideration, consisting of cash and a note. 

"There are valid business reasons for structuring the transaction in this manner, 
including additional insulation of Transferee from potential liabilities." 

You ask whether you are correct in concluding that the transaction, if completed in the 
manner described above, will result in no California sales or use tax liabilities on the part of any 
of the companies involved in accordance with Regulation 1595(b)(2) and (3). 

Since Acquisition is assuming liabilities of Transferor and assumption of liabilities is 
consideration (Regulation 1595(b)(4)), the transfer of the assets from Transferor to Acquisition 
is a sale. Thus the first question is whether this sale is an exempt occasional sale under Revenue 
and Taxation Code sections 6367 and 6006.5(b). 

Revenue and Taxation Code section 6367 exempts from tax the gross receipts from 
occasional sales of tangible personal property and the storage, use, or other consumption in this 
state of tangible personal property, the transfer of which to the purchaser is an occasional sale. 

Revenue and Taxation Code section 6006.5(b) includes in the definition of occasional 
sale transfers of all or substantially all property without a substantial change in ownership.  The 
requirements for this type of occasional sale exemption are set forth in Regulation 1595(b)(2), 
which reads in part: 

"(2) TRANSFERS OF SUBSTANTIALLY ALL PROPERTY WITHOUT 
SUBSTANTIAL CHANGE IN OWNERSHIP. Tax does not apply to a transfer 
of all or substantially all the property held or used by a person in the course of 
activities for which the person is required to hold a seller's permit or permits or 
would be required to hold a seller's permit or permits if the activities were 
conducted in this state, provided that after the transfer the real or ultimate 
ownership of the property is substantially similar to that which existed before 
such transfer. 'Substantially all the property' means 80 percent or more of all the 
tangible personal property held or used in the course of activities, including 
tangible personal property located outside of this state.... Stockholders, 
bondholders, partners, or other persons holding an ownership interest rather than 
a security interest in the corporation or other entity are regarded as having the real 
or ultimate ownership of the property of the corporation or other entity. 

"The real or ultimate ownership is 'substantially similar' to that which existed 
before a transfer if 80 percent or more of that ownership of the tangible personal 
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property is unchanged after the transfer...." 

According to your letter, the 80 percent rule relating to the transfer of substantially all of 
the property is met because Transferor will transfer all of the tangible personal property used in 
activities requiring the holding of a seller's permit.  

We assume that Transferor will own all of the stock of Acquisition immediately after the 
sale of the property. We also assume that Transferee is unrelated to Transferor.  The next 
question, therefore, is whether the rule relating to substantially similar ownership is met where 
the property is first transferred to a wholly-owned subsidiary and then immediately transferred 
by merger to an unrelated corporation.  It is our position that if there is a valid business purpose 
for structuring the transaction in this manner other than the avoidance of sales or use tax, the 
substantially similar ownership requirement will be met since the transfer was to Transferor's 
wholly-owned subsidiary. 

Because the requirements of section 6006.5(b) are met, the sale of property to 
Acquisition will qualify as an exempt occasional sale under section 6367. 

The final question is whether the transfer by statutory merger of the property from 
Acquisition to Transferee is subject to tax. If Delaware has statutory merger laws similar to 
those of California, under Regulation 1595(b)(3) tax does not apply to the transfer of the 
property of Acquisition to Transferee pursuant to the statutory merger. 

Revenue and Taxation Code section 6596 provides the only basis for relief from tax if a 
taxpayer relies on incorrect written advice from the board.  The primary conditions to qualify are 
that the request for opinion must be in writing and must disclose all relevant facts, including the 
identity of the taxpayer. Since you have not identified your client, this opinion does not come 
within the provisions of section 6596 but rather is simply general advice regarding a set of 
hypothetical facts. 

If you have further questions regarding Sales and Use Tax Law, please do not hesitate to 
write again. 

Sincerely, 

Elizabeth Abreu 
Tax Counsel 

EA:cl 


