
 
 
 

 
 
 
     

   
 
 
 
 
 

 
 
 
 

 
 
 

 

 

 
 

 

 

 

 
  

State of California Board of Equalization 

M e m o r a n d u m 395.1680 

To: Los Angeles – Dist. Prin. Aud. (JTQ) Date: March 18, 1969 

From: Tax Counsel (JKM) 

Subject: Application of Section 6006.5(b) 

This is in reply to your memo dated February 24, 1969 concerning the application of the above-
mentioned section.   

We understand that the taxpayer, as a sole proprietor, was engaged in the restaurant business and 
had two restaurant locations. As of December 31, 1967, his net capital was an equity of $24,152 
at his Lancaster location and a deficit of $201.59 at his Newhall location.  At that time he 
reorganized, and he simultaneously transferred the Lancaster location to a beginning corporation 
in return for the entire equity, which was represented by a note of $27,152, and the assumption of 
liabilities of $44,612.28, and the Newhall location to a beginning partnership in return for a 50 
percent partnership interest valued at $202 and the assumption of an indebtedness of $13,357. 
Taxpayer was to be the sole stockholder of the corporation and owned the partnership equally 
with his son-in-law. 

You point out that if the transaction is to be considered as a whole, taxpayer transferred all of his 
assets used in activities requiring the holding of seller’s permits, and thereafter, his combined 
equity in those assets was approximately 87 percent.  However, his percentage of ownership of 
the entities was not in this ratio since approximately 73 percent of his assets were transferred to 
the corporation and the remaining 27 percent were transferred to the partnership.  You suggest 
that as substantially all the assets were not transferred to either entity, the transaction does not 
meet the requirements of Section 6006.5(b).   

In applying Section 6006.5(b), we have compared the real or ultimate ownership of property 
transferred to that ownership which existed before such transfer to determine whether it was 
substantially similar, but we have not required that substantially all the property be transferred to 
one entity. Thus, a sale by a corporation is an exempt occasional sale under Section 6006.5(b) 
where substantially all its assets are transferred simultaneously to three separate corporations 
having substantially the same ownership as the transferor (CTS Anno. 1621.10)  A simultaneous 
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transfer of all the assets of a corporation to a newly formed corporation and to a newly formed 
partnership is an exempt occasional sale when after the transfer the real or ultimate ownership of 
the property is changed less than 20 percent (Anno. 1621.90)  A simultaneous transfer of all the 
assets of a corporation to two or more subsidiary corporations, of which the transferor owns at 
least 80 percent of the stock in each, is an exempt occasional sale (1621.45).  It would seem to 
follow that if after a transfer the real or ultimate ownership of the property in the transferee 
entity, or in each entity when there are several, is changed more than 20 percent, the transaction 
would not be an exempt occasional sale under this section.   

There remains the situation where a taxpayer transfers substantially all its assets in a single 
transaction to several entities when after the transfers the ownership of the property in some 
entities is changed less than 20 percent while in others it is changed more than 20 percent.  For 
the transaction to be exempt as an occasional sale under Section 6006.5(b) we think that after the 
transfer, the real or ultimate ownership of the property in any of the transferee entities may not 
be changed more than 20 percent. Section 6006.5 contemplates one transaction transferring all 
or substantially all of a taxpayer’s property. In the case of a transfer to a single entity, for the 
transaction to be exempt the resultant ownership of the property must be similar to that which 
existed before the transfer.  In the case of transfers to several entities, for the transaction to be 
exempt each transfer which is a part of that transaction must be exempt.   

In this case, taxpayer owned 100 percent of the stock in the newly created corporation but owned 
only a 50 percent interest in the newly created partnership.  Since the ownership of the assets 
transferred to the transferee-partnership is not similar to that which existed before the transfer, 
this transaction (both transfers) would not qualify as an occasional sale under Section 6006.5(b).    
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