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This is in response to your memorandum dated October 26, 1990 regarding the 
application of tax to sales to commencing corporations which involve consideration in the form 
of an assumption of liabilities.  Your questions relate to a memorandum to you from              
Out-of-State’s New York Office. 

 
P--- transferred assets to a wholly-owned commencing corporation that assumed 

all liabilities on the books of the business that was transferred.  The taxpayer has referred to the 
language of subdivision ( b)(4) of Regulation 1595 stating that the measure of tax is the amount 
of assumed liabilities “attributable to the tangible personal property transferred.”  The auditor’s 
questions relate to the meaning of this phrase.  He sets forth the following five categories of 
liabilities about which he inquires: 

 
“1) Pension fund liabilities – we are not sure if these liabilities are 
funded or not.  Per the t/p the purchaser of a business is required to assume 
these liabilities by state law.  Would this make any difference?  These 
liabilities, it would seem, are held in trust for the employees and we are 
wondering if they are properly includable in all cases or only under certain 
circumstances (i.e. funded vs unfunded amounts) or not at all. 
 
“2) Tax withholdings (sales, income and payroll) – Again, these 
amounts would seem to be held in trust for payment to the appropriate 
authorities.  Would this fact have any bearing or are these amounts 
includable without regard to their nature?   
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“3) Capitalized leases – T/p has a large payable on the books from a 
capitalized lease.  We are trying to determine whether this was from a true 
lease or a conditional sale.  If the transaction was a true lease we do not 
believe that this item should be included in any of our calculations as you 
cannot sell what you do not own.  If this was a conditional sale for sales 
tax purposes then we feel that the item is includable.   
 
“4) Sales Rep Buyout Agreement – As the new owners wanted to use 
their own sales force, as a condition to the purchase the seller had 
negotiated a deal to buy out certain rights that their commission sales 
agents had.  These amounts were paid by the new corporation and 
constituted a major part of the liabilities assumed.  Should these amounts 
be included in the consideration.   
 
“5) Real Estate Mortgages – Although this is not an issue in this audit 
would such mortgages be included in the consideration received for 
tangible personal property even though the assets that they attached to are 
not taxable?” 
 
You and the auditor both note that we have always considered all assumed 

liabilities to be part of the consideration for a sale to a commencing corporation.  However, you 
also note that this area is not without some doubt.  You ask for clarification.  The basic rule you 
state is the correct rule.  All assumed liabilities are regarded as part of the consideration for the 
sale.  However, there are certain amounts that would not be considered part of the “assumed 
liabilities.”   

 
Contingent liabilities that will be incurred after the sale for benefits that will be 

received after the sale are not assumed liabilities within the meaning of subdivision (b)(4) of 
Regulation 1595.  An example would be an existing lease which the new corporation takes over.  
If the rental payments are always made in advance (e.g., on the first day of each month for that 
month’s possession of the premises), then the commencing corporation would not be making a 
rental payment for benefits received by its predecessor.  Thus, if the sale occurs on December 31 
and on January 1 the commencing corporation makes a rental payment for the month of January, 
that rental payment is not part of the assumed liabilities for purposes of subdivision (b)(4) of 
Regulation 1595 because the commencing corporation is making a payment for benefits it will 
receive and not a payment for benefits its predecessor had already received.  On the other hand, 
if rental payments were made on the first of the month for possession of the premises for the 
previous month, then the payment in the previous example by the commencing corporation on 
January 1 would be part of the assumed liabilities since the payment would be for benefits its 
predecessor ahd received prior to the sale.  There are other agreements that would be treated in 
the same manner which are often referred to as operating agreements.  These might include 
requirement and output contracts with third parties for benefits and liabilities not yet received or 
incurred. 
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Applying this rule to the pension fund liabilities, if the commencing corporation is 

assuming existing liabilities of the pension fund, those amounts would be used in calculating the 
measure of tax.  Thus, if the commencing corporation assumes liabilityies that exist regardless of 
future services provided by the employees, those amounts are assumed liabilities used in 
calculating the measure of tax on the sale within the meaning of subdivision (b)(4) of 
Regulation 1595.  On the other hand, if the commencing corporation is responsible for liabilities 
associated with benefits not yet received, those amounts would not be used in calculating the 
measure of tax.  Thus, if the employer is required by the pension fund agreement to make 
payments into the pension fund for each month an employee works, amounts which the 
commencing corporation will contribute for periods in which the employee will perform services 
for the commencing corporation are equivalent to amounts paid under operating agreements for 
benefits not yet received.  Those amounts would not be used in calculating the measure of tax on 
the sale to the commencing corporation.  This same analysis applies to tax withholdings 
described in paragraph 2 above as well as leases described in paragraph 3, provided those leases 
are not debts for conditional sales but rather involve future rental payments for future possession 
of the leased items.   

 
From the description of the sales rep buyout agreement, it appears that those 

amounts would be included in calculating the measure of tax on the sale.  (We note that the 
description of this agreement is not sufficient for us to be certain that we understand the 
transaction.) 

 
All liabilities that are assumed as part of a single sale of assets are included in 

calculating the measure of tax without regard to whether they originally arose from the purchase 
of, or are secured by, tangible personal property.  The first step in calculating the measure of tax 
is to calculate the total amount of consideration paid for the sale.  We then calculate the 
percentage of tangible personal property sold at retail as compared to all other items sold (for 
example, real estate, good will, tangible personal property sold for resale).  The percentage of 
tangible personal property sold at retail is multiplied times the total consideration to reach the 
“consideration attributable to the tangible personal property transferred” within the meaning of 
subdivision (b)(4) of Regulation 1595. 

 
An example of this analysis would be assets transferred to a commencing 

corporation in exchange for the first issue stock and an assumption of a $1,000,000.00 liability 
secured by the real estate.  The tangible personal property is transferred free and clear and 
constitutes a fair market value of one-half of the total assets transferred.  The consideration 
attributable to the tangible personal property transferred is $500,000.00.  If the facts are the same 
except that the real estate is transferred free and clear and the $1,000,000.00 assumed liabilities 
arose from the transferor’s purchase of the tangible personal property and is totally secured by 
that tangible personal property, the measure of tax remains $500,000.00.   
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On a different subject, in reviewing P---’s central file, I noticed something 
somewhat unusual.  Through the last quarter of 1988, the returns reported over $4,000,000.00 in 
gross sales, with some amounts claimed as exempt.  No amounts were claimed as for resale.  The 
returns were signed by J--- B---, Tax Accountant.  Beginning with the first quarter of 1989, gross 
receipts were reported at about one tenth that previously reported, and all sales were claimed as 
for resale.  The returns were signed  by R--- C---, Controller.  I recognize that this might involve 
the sale (or resale) to the commencing corporation and that in any event the auditor will pick this 
up, bu I thought I would call it to your attention anyway. 

 
If you have further questions, feel free to write again.   
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