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October 8, 1969 

Your letter dated September 19, 1969 directed to Mr. Frank La~o­
marsino has been referred to me :for reply. You ask how sales/ 
use tax would apply in the following situation: 

An individual who owns and operates a sole proprietorship which 
renders services primarily to governmental agencies wishes to 
incorporate his business. He does not hold a resale permit.
The plan of incorporation involves the transfer of all the pro­
prietorship's assets at net book value and all liabilities in 
exchange for all the capital · stock of the corporation and the 
corporation's note. As a result of incorporation, the net worth 
of the proprietorship ($68,000) would now be recorded as Note 
Payable ($30,000) and Capital Stock {$38,000). 

By "he does not hold a resale permit", we presume you mean that 
the individual does not hold a seller's permit . By "proprietor­
ship which renders services primarily to governmental agencies",

) we presume that the individual is not a "retailer" {Sections
6015 and 6019), is not a "seller" {Section 6014)t and is not 
required to hold a seller's permit {Section 6066J. 

Sales and Use Tax Law Section 6367 exempts gross receipts from 
occasional sales of tangible personal property from sales and 
use taxes. However, that section further provides that the 
exemption does not apply to the gross receipts :from the sale o:f, 

\or to the storage, use or other consumption in this state of a 
vehicle required to be registered under the Vehicle Code or of \a vessel or aircraft as defined in Article 1 of Chapter 3.5 of 
the law. "Occasional sale" is defined in Section 6006.5 to 
include: 

"(a) A sale of property not held or used by a seller 
in the course of an activity for which he is required 
to hold a seller's permit, provided such sale is not 
one of a series of sales sufficient in number, scope
and character to constitute an activity requiring the 
holding of a seller's permit;" or, 

0 

"(b) Any transfer of all or substantially all the 
0 property held or used by a person in the course of 

such an activity when after such transfer the real or 
ultimate ownership of such property is substantially
similar to that which existed before such transfer." 

0 
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Assuming that the assets sold were in fact not held or used by 
the individual in the course of an activity for which he was 
required to hold a seller's pennit, the sale would qualify as 
an occasional sale (Section 6006.5(a)) and, with the exception
of any aforesaid vehicles, vessels or aircraft, would be exempt
from sales and use taxes (Section 6367), unless the sale was 
one of a series sufficient in number, scope and character to 
constitute an activity requiring the holding of a permit. If 
this latter .situation were the case, it would be questionable
whether the proprietorship renders services. In this event, 
the sale would not qualify as an occasional sale pursuant to 
Section 6006.5(a), but it would qualify as an occasional sale 
pursuant to Section 6006.5(b) and again, with the exception of 
vehicles, vessels or aircraft, would be exempt from sales and 
use taxes (Section 6367). The transfer would qualify because 
all the property held or used in the course of an activity for 
which the individual isrequired to hold a seller's permit is 
transferred, and because subsequent thereto, the ownership of 
the property is the same as that which existed before the 
transfer. For purposes of Section 6006.5(b), stockholders of 
a corporation are regarded as having the 11real" ownership of 
the property of the corporation. 

I Chapter 3.5 (Sections 6271 to 6292) relates to sales of vehi­
) 

cles, vessels and aircraft . Section 6281 provides that the 
gross receipts from the sale of and the storage, use or other 
consumption in this state of a vehicle required to be regis­
tered under the Vehicle Code or a vessel or aircraft are ex­
empted from sales and use taxes when such property is included 
in any transfer of all the property held or used in the course 
of a business activity of the person selling the property,
and when after such transfer the ownership of the property is 
substantially similar to that which existed before such trans­
fer. Thus, any vehicles, vessels or aircraft included in the 
assets transferred would be exempt from taxes pursuant to this 
section because all the property was transferred and because 
the ownership of the property was the same as that which 
existed before the transfer. For purposes of this section, 
stockholders are also regarded as having the "real" ownership 
of the property of the corporation. 

In summary, sales and use taxes would not apply in the situa­
tion which you have posed. However, in considering this ques­
tion we have made several factual assumptions which were nec­
essitated by the lack of a detailed explanation of the situa­
tion in your letter. Thus, if any of these assumptions are 
contrary to the situation you have in mind, it is possible 
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) 

that sales or use tax might apply. In the event that the 
facts are other than as assumed, upon being so advised by you, 
we shall give further consideration to your question. 

Very truly yours, 

J. Kenneth McManigal
Tax Counsel 
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