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San Diego - Auditing (WLW) July 30, 1964 

Tax Counsel (PM) 

"X" 

You have asked for our opinion on the taxability of the following 
transaction: 

"X", a grocery store lessor, held a seller's permit in order to operate 
specific locations for short interim periods between lessees. It had 
two wholly owned subsidiaries which were also required to hold sellers' 
permits: "Y" and "Z" . On February 21, 1964, "X" entered into an 
agreement whereby it agreed to sell to certain buyers all of its own 
property and the property owned by "Y", "Z", and "A" (another subsidi­
ary). The agreement provided that before the effective date of sale 
the subsidiaries would be merged into "X 11 As modified by subsequent• 

agreement, the effective date was the close of business March 15, 1964; 
the closing date, March 17, 1964. The merger of the parent and the 
subsidiaries occurred on March 17, 1964, upon the filing of a certifi­
cate of ownership pursuant to Section 4124 of the Corporations Code. 
Hence, the merger did not actually occur before the so-called "Effec­
tive Date" of sale. 

The question raised by these facts is whether the tax applies not only 
to the transfer of equipment held or used by "X" in a taxable activity, 
but also to the transfer of equipment held or used in the taxable ac­
tivities of "Y" and "Z". 

Section 6006.5 of the Sales and Use Tax Law defines an "occasional 
sale" as including "A sale of property not held or used by a seller in 
the course of an activity for which he is required to hold a seller's 
permit, provided such sale is not one of a series of sales sufficient 
in number, scope and character to constitute an activity requiring the 
holding of a seller's permit . " We assume that the transfer of assets 
by "X" was not one of a series of equipment sales . The precise ques­
tion, therefore, is whether the property acquired by merger can be re­
garded as being held or used by "X" in the course of an activity re­
quiring a seller's permit . 

It is our conclusion that the property should be so regarded because 
the seller was not a new entity separate and distinct from the merged 
corporations. On the contrary, the subsidiaries became a part of the 
parent company, and the latter became the holder of all their rights 
and interests. In other words, the separate existence of the subsidi­
aries was terminated by the merger, but their rights and interests 
were absorbed by the surviving corporation. 

The general effect of a merger is set forth in Section 4116 of the 
Corporations Code . This section provides, in part, as follows: 
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"Upon merger or consolidation pursuant to this article, the 
separate existence of the constituent corporations ceases, 
and the consolidated or surviving corporation shall succeed, 
without other transfer, to all the rights and property of 
each of the constituent corporations, and shall be subject 
to all the debts and liabilities of each, in the same manner 
as if the consolidated or surviving corporation had itself 
incurred them." 

The effect of a merger of a wholly owned subsidiary pursuant to Section 
4124 is described in similar terms, as follows: 

"Thereupon, all of the estate, property, rights, privileges 
and franchises of the merged corporation shall vest in and 
be held and enjoyed by the parent corporation as fully as 
the same were before held and enjoyed by the merged corpora­
tion but subject to all liabilities and obligations of the 
merged corporation and the rights of all creditors thereof." 

Interpreting comparable provisions in the Bank Act of 1909, the court 
in Mutual Building and Loan Association of Pasadena v . Wiborg, 59 Cal. 
App. 2d 325, held: 

"Although the distinct corporate entity of Title Guarantee 
passed out of existence or became extinct upon the comple­
tion of the act of consolidation, its corporate activities 
did not cease but were continued and carried on through a 
new channel ••.The consolidation did not create an entirely 
new entity but 'merely directs the blood of the old corpor­
ation into the veins of the new, the old living in the 
new.'" 

In E. & J. Gallo Winery v. Commissioner of Internal Revenue, 227 F.2d 
699, the court considered the question of whether or not, after a mer­
ger pursuant to the California statutes, a surviving corporation is en­
titled to carry over any unused excess profits credit of the merged 
corporation. Citing the Mutual Building case, the court found that, 
under California law, the old corporation became an integral part of 
the surviving corporation. It ruled, accordingly, that the surviving 
corporation was the "taxpayer" entitled to use the excess profits tax 
credit of the merged corporation. 

The above cases appear to be authority for the proposition that the as­
sets formerly owned by its subsidiaries were held or used by "X" in an 
activity requiring a seller's permit. It may be true that the taxable 
activity was conducted by one "person" and the sale of assets was made 
by another. However, for at least a moment of time, the activities of 
the merged corporation became the activities of the surviving corpora­
tion. It seems reasonable to conclude, therefore, that the activities 
of the subsidiaries may be attributed to the surviving corporation for 
sales tax purposes. 
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