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 You have asked whether actual notice is required pursuant to Regulation 1699 (e) 
before a partner can be relieved of liability on an account held by his partnership.  When 
we spoke on the phone yesterday I was sure I had previously written something on this 
topic; however, as I was unable to locate the correspondence I will summarize my 
conclusions again. 
 
  Regulation 1699 (e) provides in part that: 
 

“Upon discontinuing or transferring a business, a permit holder shall promptly 
notify the board and deliver his permit to the board for cancellation.  To be 
acceptable, the notice of transfer or discontinuance of a business must be received 
in one of the following ways: 
 
“ (1)  Oral or written statement to a board office or authorized representative, 
accompanied by delivery of the permit, or followed by delivery of the permit 
upon actual cessation of the business.  The permit need not be delivered to the 
board, if lost, destroyed or is unavailable for some other acceptable reason, but 
notice of cessation of business must be given. 
 
“ (2)  Receipt of the transferee or business successor’s application for a seller’s 
permit may serve to put the board on notice of the transferor’s cessation of 
business. 
 

It further provides that “Notice to another state agency of a transfer or cessation of 
business does not in itself constitute notice to the board.  This language indicates that 
actual notice must be given to the board. 
 
 This conclusion is supported by case law.  In Credit Bureaus of Merced County v. 
Shipman, 167 C.A.2d 673 (1959), a partnership was dissolved by written agreement.  A 
notice of dissolution was published in a newspaper of general circulation.  No actual 



notice of dissolution was given to businesses which had direct dealings with the 
partnership.  One of the partners was, by agreement, to continue the business as a sole 
proprietor and pay all the bills.  When the sole proprietor failed to pay the bills the court 
held that: 
 

“… as to firms having prior credit dealings, with the partnership, actual notice of 
dissolution is necessary.  While publication may be evidence from which actual 
knowledge could be inferred, publication alone would not compel a finding of 
actual knowledge.  A retiring partner is not justified in placing sole reliance upon 
the publication of notice of dissolution, but should assure himself that existing 
creditors who have extended credit to the partnership receive actual notice of such 
dissolution.” (167 C.A.2d at 678.) 
 

As the State of California is, in effect, a creditor, it should receive actual notice of a 
partner’s leaving the partnership before that retiring partner is relieved of his personal 
liability for the debts of the partnership.  (See also, Johnson v. Totten, 3 C. 343 (1853); 
Williams v. Bowers, 15 C. 3221 (1860). 
 
 Regulation 1699 (e) implements this case law and puts the taxpayer on notice that 
in order to avoid predecessor liability, actual notice must be given to the Board. 
 
 If you wish to discuss this further please do not hesitate to phone again. 
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