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January 24, 1994 

Re: Application of Sales Tax 
   Regulation 1521/Construction Contractor 
   Fixtures and Materials 

Signs Affixed to Realty/Service Stations 

Dear X-------------------- : 

This is in response to your letter dated December 3, 1993, regarding the application of tax 
to signs that you install for X-------------.  In your letter you state:  

“We, X--------------------, reside in Arizona and hold a contracting license in 
California. The scope of work in California involves installing customer provided 
signs for X----------------------- at their service stations. The work performed is 
entirely labor. There will be situations making it necessary from time to time to 
purchase materials in California in order to complete an installation. All 
installations become part of the real property of the particular service station when 
completed.  

“Please advise if a sales permit is necessary and send documentation verifying the 
correct procedure in our particular situation.”  

A "construction contract" means and includes a contract to erect, construct, alter, or 
repair any building or other structure, development, project, or other improvement on or to real 
property. (Sales & Use Tax Regulation 1521(a) (1) (A) (1).)  X---------------- is performing a 
construction contract since the sign installation contract requires it to install the customer 
provided signs such that they will become part of real property.  

A "construction contractor" is a person who performs a construction contract. (Reg. 
1521(a) (2).) A construction contractor is generally a consumer of materials the contractor 
furnishes and installs pursuant to the construction contract. (Reg. 1521(b) (2) (A) 1.) This means 
that sales or use tax applies to the sale to the contractor of such materials. A construction 
contractor is the retailer of fixtures the contractor furnishes and installs pursuant to the 
construction contract. (Reg. 1521 (b) (2) (B) 1.) This means that sales tax applies to the sale by 
the construction contractor of such fixtures. Similarly, a construction contractor is the retailer of 
machinery and equipment the contractor furnishes and installs in connection with a construction 
contract. (Reg. 1521 (b) (2) (C) 1.) Thus, if a construction contractor is furnishing and installing 



 

 

                                                          

  
 

 
 

   

 

 
 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 

fixtures or machinery and equipment, the contractor is a seller under Revenue and Taxation Code 
section 6014 and must obtain a California seller's permit (Rev. & Tax. Code § 6066.) 

You state that from time to time X------------------------ purchases materials in California 
in order to complete an installation. The question is whether the property in question is materials, 
with respect to which you are a consumer, or if instead the property is either machinery and 
equipment or fixtures with respect to which you are a retailer.  

Regulation 1521 defines "materials," "fixtures," and "machinery and equipment I' for 
purposes of this analysis. Materials are defined in Regulation 1521 (a) (4) :  

"Materials means and includes construction materials and components, and other 
tangible personal property incorporated into, attached to, or affixed to, real 
property by contractors in the performance of a construction contract and which, 
when combined with other tangible personal property, losses its identity to 
become an integral and inseparable part of real property. A list of typical items 
regarded as materials is set forth in Appendix A." 

Fixtures are defined in subdivision (a) (5) of Regulation 1521:  

“Fixtures means and includes items which are accessory to a building or other 
structure and do not lose their identity as accessories when installed. A list of 
typical items regarded as fixtures is set forth in Appendix B.”  

You state that you are installing customer provided signs for various X-----------service 
locations in California and that the work performed by X------------- is entirely labor.  
Nevertheless, you also state that you will need to purchase materials to complete certain sign 
installations. You have not described the property which you will furnish nor have you described 
the signs which you will install. 

For purposes of this opinion, I assume that the materials to which you refer qualify as 
"materials" within the meaning of Regulation 1521. As such, the retail sale of such materials 
which you will consume in the performance of the construction contract is the sale to you. You 
are not required to hold a seller's permit by virtue of purchases of such materials in California for 
use in construction contracts. 

Appendix B to Regulation 1521 includes signs as items which are typically regarded as 
fixtures. Although certain signs are not fixtures, those which are accessory to buildings are1 and 
for purposes of this opinion, I assume that the signs which X--------- installs are fixtures within 
the meaning of Regulation 1521. Under subdivision (b) of Revenue and Taxation Code section 
6006, the fabrication of tangible personal property for consumers who furnish, directly or 
indirectly, the property used in that fabrication is a "sale" for purposes of the Sales and Use Tax 
Law. If X------------------- performs fabrication of the sign prior to its installation, that 
fabrication is a sale the charge for which is subject to sales tax. If such is the case, X---------------
---------- must obtain a seller's permit. On the other hand, if X------------------------- performs no 
fabrication of the sign as discussed herein, and it furnishes and installs only property qualifying 

1 A large outdoor free standing sign is regarded as a structure.  (Business Taxes Law Guide Annotation 190.0560 
[11/7/64].) 



 

 

 
 

 

 
 

 
 

 

as materials within the meaning of Regulation 1521, it would not be regarded as a seller and 
would not be required to hold a seller's permit.  

Copies of Regulations 1521 and 1699 (Permits) are enclosed.  If, after review of this 
letter and the enclosed regulations, you find that you are required to hold a California seller's 
permit, please contact our Out-of-State District office at 450 "N" Street, MIC:OH, Sacramento, 
CA 95818-0268, (916) 322-2010. If you have further questions, feel free to write again.  

Sincerely, 

Gerald Morrow 
Tax Counsel 

Enclosures: Regulations 1521 and 1668 
Cc: Out-of-State District Administrator 




