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X------------------------- 
 
 
 
 

ear X---------------, D
 
 This is in reply to your December 1, 1994 letter regarding the application of sales tax to 
harges by your computerized photograph restoration business. c

 
 You noted that page 6 of Pamphlet No. 68, Tax Tips for Photographers, Photo Finishers 
and Film Processing Laboratories, discusses retouching of customer-owned prints. The pamphlet 
states that, if the retouching is to improve the quality of the print, the charge is taxable. On the 
ther hand, tax does not apply if the retouching is only for the purpose of repairing and restoring. o

 
 You note you understand this to mean that, if you retouch a photograph that has some 
dust spots on it, or some other defect that occurred during the printing process, then this is 
improving the print and is taxable. If you retouch spots, cracks, stains, or other damage that 
occurred after the printing process, you are bringing the photo back to its original condition, and 
your charge is not taxable. Your general analysis is correct. If a photographer retouches a new 
photograph for a customer, the charge is includible in the photographer's taxable gross receipts, 
because the charge is for labor to prepare the photograph for sale. If that processing is done on a 
customer's new photograph, the charge is subject to tax as part of the labor to complete the 
inished photograph. f

 
 If a customer has a used photograph which the photographer merely repairs or restores, 
the photographer's charge for the repair labor is nontaxable. Of course, this is the application of 
tax only when the photographer performs repair work on the customer's damaged photograph 
and returns that same photograph to the customer. If the photographer instead creates a new copy 
of the photograph for the customer, tax applies to the entire charge. Enclosed is a copy of Sales 
and Use Tax Regulation 1526, Producing, Fabricating, and Processing Property Furnished by 

ustomers--General Rules, for your further information. C
 

 



 

 You note an example where a customer provides you with a photograph of his wife in
which one of his wife's eyes was closed, and he wanted it to look open. You created a computer
generated image, opened the eye, and printed the image to photographic film. You used the 
negative to make a finished print to sell to the customer. In that cas

 
 -

e, tax applies to your entire 
harge, including the charge for labor to alter the customer's print, because you did not merely 

oto 
ssume that the print you purchase from the photo lab is the final product 

ou sell to your customer. As noted above, tax applies to the entire charge you make to the 
ustom

a 
t ex 

porting the cost of the negative on line 2 of your Sales and Use Tax Return. 
here is a discussion of "Purchases by Photographers" on page 3 of the enclosed revised edition 
f Pam

As you noted, there is an exemption from sales tax for certain sales in interstate 
comme
  

 
erated by the retailer, or (b) delivery by the retailer to a carrier, 

ustoms broker or forwarding agent, whether hired by the purchaser or not, for shipment 

mmon and contract carriers. The term 'forwarding agent' 
shall mean a person or firm engaged in the business of preparing property for shipment or 

t 
 and 

owever, tax does apply to the use by 

c
repair the customer's defective print; rather, you sold a new print. 
 
 Your letter goes on to state that, to make the computer generated images, you send the 
computer file on disk to an out-of-state company which creates a negative and sends the negative 
to you. You then send the negative to a photo lab to make the finished print. You pay the ph
lab for its charges. We a
y
c er for the print. 
 
 Tax does not apply to the sale of tangible personal property to a person who purchases 
the property for resale or to incorporate as an ingredient or component part of the property sold. 
(Sales and Use Tax Reg. 1525, Property Used In Manufacturing.) Therefore, when you obtain 
seller's permit, you may issue a resale certificate to the photo lab in order to purchase the prin
tax. On the other hand, you may not purchase for resale any tangible personal property which 
you use to manufacture the final product. For example, tax applies to the sale to you of your 
equipment, computer disks, and the negative you purchase from the out-of-state vendor. If the 
out-of-state vendor of the negative is not registered to collect California use tax from you, you 
are responsible for re
T
o phlet No. 68. 
 
 

rce. Revenue and Taxation Code section 6396 provides: 

"There are exempted from the computation of the amount of the sales tax the gross 
receipts from the sale of tangible personal property which, pursuant to the contract of 
sale, is required to be shipped and is shipped to a point outside this state by the retailer by
means of:   (a) facilities op
c
to such out-of-state point. 
 
"For purposes of this section, the term ‘carrier’ shall mean a person or firm engaged in 
the business of transporting for compensation tangible personal property owned by other 
persons, and includes both co

arranging for its shipment."  
 
 Enclosed is a copy of Sales and Use Tax Regulation 1620 for your further information. 
Tax applies to your sale of a photograph in this state to an out-of-state customer. Tax applies no
apply to your sale of a photograph which, pursuant to your contract, you are required to ship
do ship outside this state to your out-of-state customer. H

 



 

you of the negative you purchase from the out-of-state vendor regardless that you make an 
exempt sale of the final product in interstate commerce. 
 
 We hope this answers your questions; however, if you need further information feel free 
to write again. 
 

RLD:sr 

Very truly yours, 
 
Ronald L. Dick 
Senior Staff Counsel 
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STATE BOARD OF EQUALIZATION 
 
State Board of Equalization 
Legal Division 
PO Box 942879 
Sacramento, CA 94279-0001 
 
 
Dear Sir or Madam: 
 
I am writing to you about a photo restoration business I am conducting. I have been told by some 
people at my local State Board of Equalization office that I do not qualify for and do not need a 
resale permit. I have been told by others that I do need one and must collect sales tax. They seem 
to be somewhat confused about the tax laws covering my line of work. It seems that it takes a tax 
lawyer who moonlights as a photographer to understand the whole issue. Because we do 
computerized photo restoration things are a little different. I am trying to verify what I must 
collect sales and use taxes on. Most of my business is done through the mail with out of state 
customers. I will try to explain my understanding of the different tax codes in question. If I am 
misunderstanding something please explain how it applies to my computerized restoration 
business and how the code applies to the traditional photo restoration industry. 
 
On page six of pamphlet #68 Tax tips for photographers etc. it talks about retouching customer 
owned prints. If done to improve the quality of the print it is taxable, but if done only to restore 
or repair the print then it isn't taxable. I find the phrase “to improve the quality of the print” to be 
somewhat vague and I am not sure what it means. After all any retouching improves the quality 
of the print. I take this phrase to mean that if I retouch a photo that has some dust spots on it or 
some other defect that occurred during the printing process, then this is improving the print and 
is taxable. If I am retouching spots, cracks. stains or other damage that occurred after the printing 
process, then I am bringing the photo back to its original condition and this is restoring or 
repairing the photo and is not taxable.  
 
Some jobs we do are not in any of the categories listed. It is what we call an alteration. The 
closest thing I can find in the book is tinting or coloring a customer owned print. For example we 
were given a photo by a customer. The photo was of his dead wife. In the photo one of her eyes 
was closed and he wanted it to be opened up. We opened her eye in the computer. This gave us a 
computer file which we had printed to photographic film. We used this new negative to make a 
finished print. In the new print she has both eyes open. I would expect to charge tax for the new 
negative and print but not for the labor to alter the customer owned print.  
 
To make the computer generated negative we send the computer file on disk to a company out of 
state. They charge us to print the image onto film and send us a negative. We then send this 



 

 

negative to a photo lab to have the finished print made for us and we pay the photo lab for all 
print charges. We pass the cost of the negative and the print on to the customer.  
 
Page seven states that one exemption is "sales in interstate commerce". I read this to mean that 
all of our sales to out of state customers are not taxable. Page six talks about inter negatives 
being taxable even for out of state customers. Most of the time we don't use inter negatives so 
this usually doesn't apply to us. If we have a print that we can't scan because of size or other 
reasons, we have an inter negative made and work from that inter negative. This inter negative is 
taxable for both out of state and local customers. The final negative we use to make the final 
prints from would be taxable for a local customer because it does not become part of the final 
product. It would not be taxable to an out of state customer because it is not an inter negative. 
The final print made for the local customer would be taxable because prints are taxable. The final 
print made for the out of state customer would not be taxable.  
 
So to summarize; I understand this book to state that all of our sales to out of state customers are 
not taxable except for the cost of inter negatives. If we had a job that required the use of an inter 
negative then the cost of the inter negative would be taxable for both local and out of state 
customers. For a local customer our charges to restore or alter the photo are not taxable. The cost 
of the new negative and the final print are taxable and any proofs made are taxable.  
 
If you don't understand my ramblings or if you need more information, please call me at X--------
- and ask for my technical advisor X----------- and he will answer any question you may have. 
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