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 Your memorandum of July 10, 1980 to X---------------- has been referred to the legal staff 
for reply.  Your inquiry concerns the correct application of tax to your department’s sale of 
certain publications. 
 
 We understand that your department sells procedure manuals, guides and orders primarily 
intended for internal or allied agency use and manuals and handbooks intended for public sale 
and use.  You note that generally speaking all these documents are public records as defined in 
the Public records Act (Government Code Section 6250 et seq.) although some of the documents 
are designed for public sale and use. 
 
 Sales and Use Tax Regulation 1528 (a)(2) provides in part that: 
 

“…The tax does not apply to charges for securing from a public agency and delivering 
copies of records which the public agency is by law required to furnish to the general 
public….” 

 
 We have previously concluded that tax does not apply when a public agency sells copies 
of documents requested pursuant to the California Public Act.  Tax does apply to the sale of 
documents designed for public sale and use which are sold for informational purposes and not 
because of a specific request pursuant to the California Public Records Act. 

* * * * * * 
 In a supplemental memorandum, also dated July 10, 1980, you requested confirmation of 
the procedure to follow when selling traffic accident photograph reprints to members of the 
public. 
 
 Under Sales and Use Tax Regulation 1528 (a) (2), tax would not apply to your sale of 
traffic accident photograph reprints.  Tax would apply to your purchase of the reprints from your 



 
vendor.  You may build the cost of the tax into your charges to the public for the reprints 
however.  You may not, however, separately state an amount labeled tax, tax reimbursement or 
the like when you sell the photographic reprints. 
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