
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 

 
 
 
 

 
 
 
 

 
 
 

 

  
 

 

 
 

 
 
 

 425.0018STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 324-3828 

   September 10, 1990 

Ms. L--- K---

President 

R--- L--- N--- S---

XXX --- Street 

--- ---, CA XXXXX 


RE: SR -- XX-XXXXXX 

Dear Ms. K---: 

Your letter of July 5, 1990 has been referred to me for response.  Our answer has been 
delayed because your letter went to the wrong address and only just arrived here.  You are 
requesting an opinion regarding the sales tax consequences to you of the resale by chiropractors of 
the nutritional supplements which you sell to them.   

I. FACTUAL BACKGROUND 

Your letter indicates that R--- L--- N--- S---, Inc. (hereinafter “R---”), sells nutritional 
supplements to chiropractors. I had a telephone conversation with Alexandra Freitas of the --- ---
Field Office, who is auditing your account, on August 22, 1990, and understand that a question 
arose regarding the methods by which some of the chiropractors to whom you sell account for their 
sales of R---’s products to their patients.   

I understand that at least some of the chiropractors, when selling R---’s products as part of 
the treatment of patients, charge for the supplements separately on their bills and even mark up the 
charge to the patient.  They may also sell such products to the general public.  The issue appears to 
be thus: Does the fact that the chiropractor separately charges for the nutritional supplements mean 
that all sales to him are excluded from tax as being for resale?   
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II. OPINION 

A. Sales and Use Tax Generally 

In California, except where specifically exempted by statute, Revenue and Taxation Code 
Section 6051 imposes an excise tax, computed as a percentage of gross receipts, upon all retailers 
for the privilege of selling tangible personal property at retail in this state.  (Unless otherwise stated, 
all statutory references are to the Revenue and Taxation Code.)  A “retailer” is one who engages in 
the business of making retail sales of tangible personal property.  (§ 6015(a).)  The retailer owes the 
sales tax, but it may collect sales tax reimbursement from the purchaser pursuant to agreement. 
(Civ. Code § 1656.1.) 

Likewise, Section 6201 imposes a use tax on the storage, use, or other consumption of 
tangible personal property purchased from any retailer for storage, use, or other consumption in this 
state unless exempted by statute.  The use tax is supplemental to the sales tax, and, as such, is 
intended to equalize the tax burden by subjecting all sales of property not actually subject to the 
sales tax to an equivalent tax.  (Bank of America v. St. Bd. of Equal. (1962) 209 Cal.App.2d 780, 
792 [26 Cal.Rptr. 348].)  

Chiropractors are not “physicians or surgeons.”  (II. Bus. Tax. L. Guide, Annot. 425.0022.) 
Thus, their sales of R---’s products are not exempted from sales tax as prescription medicines under 
Section 6369.   

Under the general scheme, where a sales transaction involves intermediate retailers who buy 
and resell the product, sales tax is due only upon the transfer to the ultimate purchaser (here, the 
patient). Any intermediate sales are treated as sales for resale and thus not includable in the 
measure of sales or use tax.  (§§ 6007, 6091.) The Legislature has, however, partially altered that 
scheme with regard to chiropractors.  When the chiropractor uses or furnishes vitamins, minerals, 
dietary supplements, and orthotic devices in the performance of his professional services, he is 
treated as the consumer thereof and not the retailer.  (§ 6018.4.) 

“Every person desiring to engage in or conduct business as a seller within this state shall file 
with the board an application for a permit for each place of business.”  (§ 6066.) A person who has 
a seller’s permit may purchase tangible personal property free of sales tax by issuing a resale 
certificate which the seller takes in good faith.  (§§ 6091-6093.)  If the purchaser makes any use of 
the property so purchased other than the retention, demonstration, or display while holding it for 
sale in the regular course of business, the purchaser is liable for use tax at the time of first use. 
(§ 6094.) 
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B. Tax Consequences to R---

Previous rulings of the Board staff indicate that Section 6018.4 can cause a chiropractor to 
play two different roles when purveying nutritional supplements such as R---’s.  First, when 
dispensing the supplements in the course of rendering professional services – i.e., when it is 
recommended as part and parcel of the regimen of treatment that the patient take the supplements – 
the chiropractor is the consumer of the supplements.  The chiropractor is “furnishing” the 
supplements within the meaning of the statute even when charging for them separately.  On the 
other hand, when selling supplements on a general basis without also rendering professional 
services to the purchaser, a chiropractor is treated as the retailer of those products. 

A chiropractor who sells nutritional supplements at retail must have a seller’s permit.  Any 
chiropractor to whom you sell who has a seller’s permit may purchase R---’s products free of tax by 
issuing you a resale certificate at the time of purchase.  If the chiropractor does not have a seller’ 
permit, you must pay sales tax and collect sales tax reimbursement at the time of the sale.  If the 
chiropractor issues you a resale certificate and you take it in good faith, the chiropractor will then 
have to pay use tax on the supplements consumed and pay sales tax on those sold at retail.   

I hope the foregoing discussion has answered your question.  If you need anything 
further, please do not hesitate to write again. 

Very truly yours, 

John L. Waid 
Tax Counsel 

JLW:sr  


