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REDACTED TEXT 

Re: REDACTED TEXT 
Leasing Hemodialysis Equipment 

Dear REDACTED TEXT, 

I am responding to your fax to me of July 8, 1994, and our telephone conversation of the 
same day. You ask about the application of tax to REDACTED TEXT leases of Kidney Dialysis, 
Re-Use, and Reverse Osmosis machines in California. In you letter you indicate that the Re-Use 
machine is used to clean artificial kidneys after they have been used on the hemodialysis 
machine. In our telephone conversation you clarified that the Reverse Osmosis machine is used 
to purify the dialysis water as it goes into the patient. I assume from the nature of your questions 
that REDACTED TEXT buys these machines ex-tax and collects tax, if any is owed, on the 
rental payments.  

OPINION  

A. Sales and Use Tax Generally.  

In California, except where specifically exempted by statute, Revenue and Taxation Code 
section 6051 imposes an excise tax, computed as a percentage of gross receipts, upon all retailers 
for the privilege of selling tangible personal property at retail in this state. (Unless otherwise 
noted, all statutory references are to the Revenue and Taxation Code.) Likewise, section 6201 
imposes a use tax on the storage, use, or other consumption in this state of tangible personal 
property purchased from any retailer for use, storage, or other consumption in this state unless 
otherwise exempted from taxation by statute. The lease (or rental) of tangible personal property 
in California is a continuing sale unless that property is leased in substantially the same form as 
acquired by the lessor and the lessor has paid sales tax reimbursement or use tax measured by the 
purchase pr:2e of the property. (Rev. & Tax. Code §§ 6006(g) (5), 6006.1; Reg. 1660.) If the 
lease is a continuing sale under this definition, that lease is subject to use tax measured by rentals 
payable unless it is specifically exempted by statute. (Reg.1660(c) (1).) Where the lease is 
treated as a sale, but not a sale at the inception, the lessor may either pay the use tax measured by 
the sales price up front or may elect to purchase the item ex-tax and pay use tax measured by the 
rental receipts as to payments are made. (§§ 6010(c) (5) & 6011(b); Reg. 1660 (c) (1).) The 
lessor is treated as the retailer of the property and must collect the use tax from the lessee. (§ 
6203(c); Reg. 1660(c)(1).  



 

 

B. Prescription Medicines. 

Section 6369, interpreted and implemented by Title 28, California Code of Regulations, 
Regulation 1591, provides that sales of medicine, when prescribed and sold or furnished under 
certain conditions for the treatment of a human being, are exempt from sales or use tax. (Reg. 
1591(a).) Subdivision (b) (1) defines "medicine" to "mean and include any substance or 
preparation intended for use by external or internal application to the human body in the 
diagnosis, cure, mitigation, treatment, or prevention of disease and which is commonly 
recognized as a substance or preparation intended for such use." However, Regulation 1591(c) 
(2) adds that "medicines" do not include "articles which are in the nature of splints, bandages, 
pads, compresses, supports, dressings, instruments, apparatus, contrivances, appliances, devices, 
or other mechanical, electronic, optical or physical equipment or article or the component -parts-
-and accessories thereof." (Sales and Use Tax Regulations are Board promulgations which have 
the force and effect of law.) As a rule, then, items used to diagnose a condition or to apply 
medicine or treatment to the patient are not considered to be medicines.  

Regulation 1591(b) does provide that certain items which might otherwise be considered 
as being devices, etc., are defined as "medicines." Sub-division (j) includes any appliances and 
related supplies necessary as a result of any surgical procedure by which an artificial opening is 
created in the human body for the elimination of natural waste. Interpreting and implementing 
section 6369.1, it specifically defines kidney dialysis machines, and the tubing, pumps, blood 
sets, fistula sets, and shunts used in connection with such machines as "appliances" and "related 
supplies." We have previously determined that "related supplies" must be necessary and integral 
to the proper functioning of the dialysis machines themselves or preparations intended for 
external or internal application to the body of the patient undergoing dialysis. Accordingly, items 
are used by technicians while operating the dialysis process or which are not utilized by the 
dialysis patient are not exempt from tax under this section.  

C. Tax Consequences to REDACTED TEXT 

Hemodialysis machines themselves are specifically listed in Regulation 1591(j) as being 
deemed to be dispensed on prescription within the meaning of sub-division (a). We have already 
concluded that such machines qualify as medicines the sales or leasing of which are exempt from 
tax. We have also previously determined that products used to clean hemodialysis machines after 
treatment of a patient are not "related supplies" as they are not necessary and integral to the 
operation of the dialysis machine nor are they applied to the body of the patient. While we have 
not considered before the application of tax to sales of Re-Use machines, we have reviewed 
various other water-purification systems and determined that, while water purification may be 
necessary for proper hemodialysis it is not necessary and integral to the operation of the dialysis 
machine itself. The purified water goes into the hemodialysis machine, but the Re-use machine is 
not applied to the patient. These two machines are thus appliances or devices excluded from the 
term "medicines" under Regulation 1591(c) (2).  

As a result of the foregoing, REDACTED TEXT must collect from the lessees use tax on 
such leases of the Re-Use and Reverse Osmosis machines as the leases are continuing sales and 
purchases in this state, as defined above. Such use tax would also include the use tax of any 
taxing district into which the machine was shipped. (Reg. 1827(c) (3).) If, however, 
REDACTED TEXT pays sales tax at the time it purchases the equipment or California use tax 
measured by the purchase price when it leases the equipment into California, there is no tax 
owed on the rental payments. In that case, if the sales tax rate where REDACTED TEXT buys 



 

 

the equipment is less than California's statewide rate of 7.25%, then, in order to avoid use tax 
being applied to the rental payments when leasing it in California, REDACTED TEXT will need 
to report use tax on the purchase price measured by the California statewide rate and then take a 
credit against that amount in the amount of the purchasing state's sales tax. (§ 6406.) (District use 
tax does not apply in this case.) It would then remit the difference with the return for the period 
in which the machine is leased.  

For your information, I have included a copy of Board of Equalization Pamphlet No. 44, 
"District Taxes," and Regulations 1660 and 1827. I hope the above discussion has answered your 
question. If you need anything further, please do not hesitate to write again.  

Sincerely, 

John. L. Waid 
Tax Counsel 

JLW:es 

Enclosures: Pamphlet No. 44 
Regs. 1660 & 1827 

Cc: OH – District Administrator 
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