
 
 
 
 

 

 
 

 
 
 
 

 
 
 
 

 
 

 

 

 
 

 

 
 

 425.0143STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

(916) 445-2488 

March 23, 1978 

Mr. G--- L. B---
President 
C--- M--- P---
XXXX --- ---, Suite XXX SR -- XX XXXXXX 
---, California XXXXX 

Dear Mr. B---: 

This is in reply to your letter of March 9, 1978 concerning the correct application of Sales 
and Use Tax Regulation 1591 (copy enclosed) to your business.   

As we understand it, you have a specialty pharmacy which services only those patients who 
are in skilled nursing homes.  Nothing can be administered to these patients without specific orders 
from a physician.  You do not accept ambulatory prescriptions or walk-in patients.  You feel that the 
type of pharmacy practice you have is unique, since most pharmacies serving skilled nursing 
facilities also serve the public.   

Your inquiry concerns whether tax applies to the sale of items such as liniment, aspirin, milk 
of magnesia and germicidal sterilizing solution when such items are sold to a licensed health facility 
and later furnished to patients pursuant to the order of a physician, or in the case of the germicidal 
sterilizing solution, used on equipment pursuant to the order of a physician.   

Sales and Use Tax Regulation 1591(g) provides in part: 

Tax does not apply to sales to a health facility of medicines for the 
treatment of a human being regardless of whether or not a specific charge is made 
for the medicines.”  (Emphasis added.) 
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In order for items to be exempt from tax under Section 1591(g) the following criteria must 
be met: 

1. The items must be sold to a “health facility” as defined in Health and Safety Code 
Section 1250 (i.e., “a facility, place or building which is organized, maintained and operated for the 
diagnosis, care, prevention, and treatment of human illness, physical or mental, including 
convalescence and rehabilitation . . . to which such persons are admitted for a 24-hour stay or 
longer, . . .”) 

2. The items must be “medicines” as defined in Regulation 1591(b)(1) through (6), 
(i.e., a “substance or preparation intended for use by external or internal application to the human 
body in the diagnosis, cure, mitigation, treatment or prevention of disease. . .”) 

In the examples you have presented for our consideration, there is a different application of 
tax for items sold by a pharmacy such as yours and those sold over-the-counter to ambulatory or 
walk-in patients.  Items which are purchased without a prescription, such as liniments, aspirin and 
milk of magnesia are not exempt from tax when sold over-the-counter to purchasers without a 
doctor’s order. The same items, however, are exempt from tax when sold to a health facility and 
later furnished to patients in that facility pursuant to the order of a physician.  The exception to this 
rule would be in the case of items which cannot be considered “medicines” as defined in Regulation 
1591(b)(1) through (6). For example, germicidal solution ordered for sterilizing certain medical 
equipment would not be exempt from tax even if used pursuant to the orders of a physician since 
this item does not come within the definition of “medicines” used in Regulation 1591(b)(1) 
through (6).   

If you have further questions concerning this matter, please write this office.   

Very truly yours, 

Mary C. Armstrong 
Legal Counsel 

MCA;jc 

Enclosures 



