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STATE OF CALIFORNIA 
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Third District, San Diego 
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Fourth District, Los Angeles 

 GRAY DAVIS

  September 2, 1992 Controller, Sacramento 

──────── 

BURTON W. OLIVER
 Executive Director 

Ms. G--- L---
L--- I---, Inc 
XXX --- Street 
--- ---, CA XXXXX 

Re: 	 SR -- XX-XXXXXX 
Sales of Nutritional Products to 
Health Professionals 

Dear Ms. L---: 

I am writing this in response to your letter to me of July 21, 1992, which is a follow-up to 
my July 6, 1992 letter.  I am sorry you were so disappointed in the result.  This is a complex 
area, and clear answers require clear input. 

You indicate in your letter that L--- I---, Inc. (“L---”), is in the business of selling 
vitamins, minerals and nutritional products to health professionals for resale.  You understand 
that L--- may sell free of tax to any seller who at the time of sale issues a resale certificate which 
L--- accepts in good faith. You want to know to which of its customers may L--- sell free of tax 
without the necessity of a resale certificate. You also do not understand why I referred to L---’s 
products as medicines in my previous letter. 

OPINION 

Now that I have a clearer picture of your problem, I can understand your confusion. 
Several principles are operating here. Unfortunately, no one rule applies to all of your sales. 
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First, the term “medicines” as defined in Regulation 1591(b)(1) is broader than the term 
“prescription medicines” as commonly used in pharmacological terminology.  The Board has 
long considered that, for sales tax purposes, “medicines” may include vitamins, minerals, and 
even certain nutritional products. If these products are supplied to their patients by physicians, 
surgeons, dentists, or podiatrists as part of the treatment of the condition for which they attend 
their patients, sales of such items to such physicians, dentists, surgeons, or podiatrists are exempt 
from tax.  (Reg. 1591(a)(1) & (2).) Any sales of such products a physician, etc., makes over the 
counter to the general public or to patients who come in to refresh their supplies of their own 
accord and without a prescription are subject to tax. 

Not all persons who make purchases intending to re-sell the items purchased may claim 
the purchase-for-resale exclusion. Certain persons are declared to be consumers by statute. 
Sales to them are subject to tax.  To make it more confusing, certain persons, especially health 
professionals, may be either sellers or consumers, depending exactly on how they intend to use 
the items being purchased. 

With this framework in mind, the status of the health professionals about whom you 
inquired is as follows: 

1. Doctors, surgeons, dentists, and podiatrists must hold seller’s permits unless they 
sell only exempt medicines or by virtue of making a lump-sum charge are consumers.  Tax does 
not apply, however, to their purchases of medicines for the treatment of human beings regardless 
of whether or not they make a separate charge therefor to their patients.  (Reg. 1591(f).) Thus, 
when L--- sells to such persons, such sales may be made free of tax if the buyer issues it either a 
resale certificate or an exemption certificate.  (Regs. 1591(p)(3) & 1667.) 

2. Chiropractors, as I mentioned in my previous letter, chiropractors are retailers of 
vitamins, minerals, and nutritional supplements that they sell over the counter but are consumers 
of those that they supply to their patients in the course of treatment.  (Rev. & Tax. Code § 
6018.4.) Chiropractors must issue L--- resale certificates stating that the products purchased will 
be resold in the regular course of business for sales to them to be free of tax. 

3. Pharmacists are in the business of selling medical items and must possess seller’s 
permits.  No statutory exemption applies to sales of medicines to pharmacists.  As a result, they 
may purchase L---’s products ex-tax only by issuing L--- a proper resale certificate. 

4. Nutritionists, etc.  No statutory exemption applies to sales to such persons.  If 
they sell L---’s products, they may, like any other seller, make purchases for resale.  Sales to 
such persons are thus subject to tax unless they present resale certificates stating that they will 
re-sell the products purchased in the regular course of their businesses. 



  
 
 

 

 

 
 
 

 
 

 

Ms. G--- L--- -3- September 2, 1992 
425.0152 

For your information, I have included copies of Regulations 1667 and 1668.  I hope the 
above discussion has answered your question. If you need anything further, please do not 
hesitate to write again. 

Sincerely, 

John L. Waid 
Tax Counsel 

JLW:es 

Enclosures: Regs 1667 & 1668 


