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  December 9, 1992 

 

Mr. M--- A. W--- 

Tax Manager, B---, Inc. 

P.O. Box XXX 

---, Indiana XXXXX-XXXX 


Re: 	 SC --- XX-XXXXXX 
 Orthotic Devices 

Dear Mr. W---: 

I am responding to your letter to the Legal Division dated October 13, 1992.  You 
requested advice regarding your company’s sales of orthotic and sports therapy and 
rehabilitation (“START”) devices. Included with your letter were excerpts from a catalog, two 
lists of devices, and a START which you asked me to review.  You attached an excerpt from 
Pamphlet No. 45, and a copy of Regulation 1591. 

You indicate that the majority of B---’s customers are hospitals.  Many of the devices it 
sells are “eventually” prescribed by a physician, but the hospitals purchase several items at once. 
You do not indicate if the hospitals purchase the devices free of tax by issuing B--- resale 
certificates. 

OPINION 

A. 	 Sales and Use Tax Generally 

In California, except where specifically exempted by statute, Revenue and Taxation Code 
Section 6051 imposes an excise tax, computed as a percentage of gross receipts, upon all 
retailers for the privilege of selling tangible personal property at retail in this state.  (Unless 
otherwise noted, all statutory references are to the Revenue and Taxation Code.)  As you are 
aware, Section 6369, interpreted and implemented by Title 28, California Code of Regulations, 
Regulation 1591, provides that sales of medicine, when prescribed and sold or furnished under 
certain conditions for the treatment of a human being, are exempt from sales or use tax.  (Reg. 
1591(a).) Subdivision(b)(1) provides that, as a rule, items used to diagnose a condition or to 
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apply medicine or treatment to the patient are not considered to be medicines. 
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As you also note, Regulation 1591(b) does provide that certain items which might 
otherwise be considered as being devices, etc., are defined as “medicines.”  Regulation 
1591(b)(4) includes orthotic devices, or their replacements, designed to be worn on the person of 
the user as a brace, support, or other correction for the body structure.  Although splints are 
generally not considered medicines, they may be so if used as a support, brace, or other 
correction for the body structure. Such devices that merely restrict mobility in the affected area 
are not medicines.  We have previously determined the tax status of most of these devices.   

B. Tax Consequences to B---

1. Head & Neck/ Chest/ Back & Abdominal Supports are considered to be orthotic 
devices when used for the above purposes. 

. Clavicle, elbow, and 
wrist supports, slings, and shoulder immobilizers are orthotic devices when used as supports, 
braces, or other correction for the body structure. (Reg. 1591(b)(4).) I could not determine from 
the copy of the catalog what a “Pavlik Harness” was, except that it was used on infants.  As a 
result, you must consider it to be a taxable device pending further information. 

2. Shoulder/ Upper Arm/ Elbow/ Wrist and Forearm Supports

3 Hip/ Thigh/ Knee/ Lower Leg and Foot Supports. We have previously 
determined hip, knee, and ankle supports to be orthotic devices because they help support the 
body structure. The abduction cushion is, however, a taxable appliance. 

4. Splints and Braces. We have previously determined that aluminum arm splints, 
finger splints, knuckle benders, and leg splints are exempt orthotic devices.  Leg Boots are not, 
however. 

5. Support Accessories and Supplies. Tension pillows do not appear to be worn on 
the body and so do not qualify as orthotic devices.  We have previously determined that post-op 
shoes, rocker cast shoes, Reed cast belts, cast boots, heel and elbow protectors, bandages, 
restraints, and padding are taxable devices. 

6. START Products. We have previously determined knee sleeves and patella 
stabilizers, shoulder cuffs and sleeves, wrist and elbow supports, ankle braces, and rehabilitation 
knee braces to be orthotic devices. Your categories, “Other CTN Sleeves and Products,” and 
“Athletic Bandages and Splints,” are too general for me to render an opinion, and the brochure 
does not describe the items you categorize as “Soft Sports Medicine Products.”  Sales of these 
items are taxable pending further information.   
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I hope the above discussion has answered your question.  If you need anything further, 
please do not hesitate to write again. 

Sincerely, 

John L. Waid 
Tax Counsel 

JLW:es 


