
 
 
 
 

 

 

 
 
 

 
 

 

 

 
 
 
 

 

 

 
 

 
  

 

 

 
 
 

 
 

 

 425.0220STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

September 13, 1962 

H--- L---
P. O. Box XXX 

--- ---, California J-XXXXX 


Attention: Mr. A. R. H---

Gentlemen: 

In answer to your letter of August 28, we advise that Intravenous and Irrigation Solutions 
constitute, in our opinion, medicine as defined in Sales and Use Tax Ruling 22.  Accordingly, when 
furnished as described under part (a) of that ruling, their sale is subject to the exemption applicable 
to prescription medicines.   

We have held that a sale of a unit of Blood Plasma is exempt even though the unit includes 
an administration set constituting under 2% of the total price of the unit*.  In general, administration 
equipment will not be regarded as included within the prescription medicine exemption.  If you 
wish a ruling on any specific equipment, we suggest you supply us with full information.   

The prescription medicine exemption applies in a proper case to sales to patients by 
druggists, hospitals, and doctors.  The real basis for your claiming exemption with respect to sales to 
hospitals is that your sales are sales for resale.  You will note from Ruling 22, part (f), that hospitals 
are retailers of prescription medicines furnished as indicated in part (a) whether or not a charge is 
made for such medicines.  You should, accordingly, support your deductions of sales to hospitals by 
taking resale certificates from the hospitals.  

Very truly yours, 

*Must prorate when kit includes 
exempt sale of medicine and 

E. H. Stetson taxable sale of other items. 
Tax Counsel DHL 6/15/98 

EHS:fb 

cc: --- --- – District Administrator 


