
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 

 
 

 

  
 
 

 
 

 

 

 

 

 
  

 

 

 425.0320STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

November 28, 1969 

P--- S--- Hospital 
Department of Mental Hygiene 
State of California 
Box XXX 
---, CA XXXXX 

Attention: Mr. R--- G. C--- Jr. 
Hospital Fiscal Officer SR --- XX XXXXXX 

ST -- XX-XXXXXX 
P--- S--- Hospital Ward X 

Gentlemen: dba P--- G---

This is in reply to your letter of November 20, 1969, in which your request our opinion as to 
the proper application of the tax to purchases of certain items made by P--- S--- Hospital.   

We understand that P--- S--- Hospital is operated by the State of California for the care and 
treatment of mentally retarded patients.  The hospital purchases Diaperene powder, ethyl alcohol, 
and baby oil for use in the treatment of its patients.  You ask, in effect, if these items qualify as 
“medicines” under section 6369 of the Revenue and Taxation Code and our ruling 22, “Pharmacists 
and Prescription Medicines.”   

The term “medicines” as used in ruling 22 means and includes any substance or preparation 
intended for use by external or internal application to the human body in the diagnosis, cure, 
mitigation, treatment or prevention of disease and which is commonly recognized as a substance or 
preparation intended for such use.   

In our opinion Diaperene powder, ethyl alcohol and baby oil qualify as “medicines” under 
this definition.  Accordingly, since tax does not apply to sales of medicines for the treatment of a 
human being, which medicines are sold to this state for use in the treatment of a human being or 
furnished for the treatment of a human being by a medical facility maintained by this state, the sale 
of these items to P--- S--- Hospital is not subject to tax.   

You also inquire as to whether it is necessary for the hospital to provide its vendors with any 
type of exemption certificate.  In the past, we have suggested that the following form be furnished 
by hospitals to their vendors: 



 

 

 
 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 
 
 

 
 

P--- S--- Hospital -2- November 28, 1969 
SR --- XX XXXXXX & 585.0280 
ST -- XX XXXXXX 

“TAX EXEMPTION CERTIFICATE (HOSPITALS) 

“I hereby certify that ________________________ 
   (Name of hospital) 
Qualifies as a hospital under provisions of section 6369 of the California Revenue 
and Taxation Code. 

“I further certify that all medicines (as defined in the above cited section of the 
law) purchased from _____________________________ will be either 
    (Name of Vendor) 
sold or used for the treatment of a human being as provided by ruling 22 
(Cal. Adm. Code 1932), Sec. G, of the Calif. SBD.”   

For your general information, we note that digests of letters which this office has issued in 
the past in interpretation of section 6369 and ruling 22 are printed in California Tax Service, volume 
3, pages 3532 to 3532.4; Commerce Clearing House, State Tax Reporter, California, volume 3, par. 
60-122; Prentice Hall, State and Local Taxes, California, volume 2, par. 21,858.  Typical of material 
reported in these tax services are our rulings that baby powder, lubricating jelly and rubbing alcohol 
qualify as “medicines” but that distilled water, even when used to prevent digestive problems, does 
not.   

Very truly yours, 

Gary J. Jugum 
Assistant Tax Counsel 

GJJ:ph 




