
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 

 
 
 
 

 

 

 

 

  

 
  

 
 

 

 
 

 
 

425.0355STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 322-3684 

   October 25, 1985 

Mr. T--- M---, Manager 

J—D--- Co. 

M--- & H--- H--- N---

XXXX --- Road, Suite X
 
--- ---, CA XXXXX-XXXX 


  SR -- XX-XXXXXX 

Dear Mr. M---: 

This is in reply to your letter of July 15, 1985.  You ask whether an electric three wheeled 
scooter qualifies as a tax exempt wheelchair.   

You note in your letter that you are a durable medical equipment company supplying 
medical and homecare health needs to the public.  From your letter and the attached brochures we 
understand that you sell an electric three wheeled scooter that could be utilized as an electric 
wheelchair.  The scooter appears to be similar in both design and function to a conventional four 
wheel electric wheelchair except that the scooter is smaller, more compact, and has only three 
wheels. You indicate that Medicare recognizes this device as a covered item if medically necessary.   

California Sales and Use Tax Law imposes a tax on the sale or use of tangible personal 
property in this state, unless the sale or use is otherwise exempt from taxation.  Section 6369.2 of 
the Revenue and Taxation Code exempts from taxation the sale, use or other consumption of 
wheelchairs, crutches, canes, quad canes, walkers, and replacement parts for such devices, when 
sold to an individual for the personal use of that individual as directed by a physician.   

Sales and Use Tax Regulation 1591(k) [now Regulation 1591.2] which interprets and 
applies section 6369.2 provides that wheelchairs are exempt from tax when they are sold or leased 
to an individual for the personal use of the individual as directed by a physician.   
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We have previously decided that electric three wheel devices such as the scooter described 
in your letter and brochures qualify for exemption under section 6369.2 and regulation 1591(k) 
[now regulation 1591.2].  Therefore, tax does not apply to the sale or rental of electric three wheel 
scooters to an individual for the personal use of that individual as directed by a physician.  In order 
to ensure that the sale or rental of electric three wheel scooters meets the above criteria for exempt 
status, we suggest that you obtain a written statement from either the customer or the physician that 
the scooter is for the personal use of the customer as directed by a physician.  We further suggest 
that this written statement be retained for your records for future audit purposes.   

We have enclosed a copy of regulation 1591 (Prescription Medicines) for your reference. 
If you have any further questions, please do not hesitate to contact us.   

Very truly yours, 

Robert J. Stipe 
Tax Counsel 

RJS:sr 

Enc. 


