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(916) 324-3828

     June 16, 1992 

Mr. P--- B---

S--- H--- C---, Inc. 

P.O. Box XXX 
--- ---, California XXXXX-XXXX 

RE: SY -- XX-XXXXXX 

Dear Mr. B---: 

I am writing this in response to your letter to me of May 4, 1992 and our recent telephone 
conversation. You have requested advice regarding the applicability of sales tax to sales by 
S--- H--- C---, Inc. ("S---"), of creams and washes to incontinent patients. 

Your letter was occasioned by the California Department of Health Services' issuance of 
Allied Provender Bulletin 187 stating that reimbursement for sales tax would be omitted from 
selected ostomy creams and washes.  You attached a copy of the bulletin to your letter.  It listed 
six items by code under the title "Selected Ostomy Supplies: Sales Tax Reimbursement" as 
ostomy creams and washes the sales of which are exempt from tax under Revenue and Taxation 
Code Section 6369(g). The codes are 9980P, 9980R, 9980U, 9980Y, 9981B, and 9981C.  You 
indicated that these codes are given for all creams and washes for ostomy and incontinent 
patients but that products 9980P, 9980U, and also 9980W are primarily for incontinent creams 
and washes. 

Like ostomy supplies, incontinent supplies may be sold by dealers and well as registered 
pharmacists.  You also stated that S--- is a registered pharmacy in some of its locations and a 
medical device retailer in others, but that all of its locations sell the creams and washes at issue. 

You also attached to your letter one dated James N. Taylor, Acting Chief, 
Rate Development Branch, Department of Health Services, to you.  It stated that in 
September 1991, the Board of Equalization issued a "formal tax finding" that incontinence 
creams and washes were exempt from state sales tax.  The letter also stated that Medi-Cal 
reimbursement for such items would be stopped. 

OPINION 

A. Prescription Medicines. 
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Section 6369, interpreted and implemented by Regulation 1591, provides that sales of 
medicines, when prescribed or furnished under certain conditions for the treatment of a human 
being, are exempt from tax.  (See, Reg. 1591(a). Unless otherwise stated, all statutory citations 
are to the Revenue and Taxation Code.).  Sub-division (b)(1) defines " medicines" to "mean any 
substance or preparation intended for use by external or internal application to the human body 
in the diagnosis, cure, mitigation, treatment, or prevention of disease and which is commonly 
recognized as a substance or preparation intended for such use." 

B. Tax Consequences to S---. 

Skin creams and washes, when used on patients for sanitary purposes, have long been 
determined to qualify as medicines.  (See, e.g., Annot. 425.0880.  Annotations are excerpts from 
staff opinions and serve as a guide to staff policy.)  Under Regulation 1591(a)(1), sales of such 
products are exempt when they are prescribed by a person authorized under state law to 
prescribe such medicines, dispensed on prescription and filled by a registered pharmacist 
according to law. 

The exemption for the sales of creams and washes for ostomy patients is found in the 
language of Section 6369(g) which deems all such sales to have been made on prescription filled 
by a registered pharmacist.  (See, Reg. 1591(j).) As a result, it does not matter whether or not 
the retailer is a pharmacy; its sales of creams and washes for ostomy patients are exempt from 
tax. 

Sales of incontinence creams and washes are another matter.  They only qualify for the 
exemption if sold to patients under the conditions set forth in Regulation 1591(a).  Thus, sales of 
such products to patients by S---'s outlets which are registered pharmacies would qualify for the 
exemption while sales by those outlets which are retail supply houses would not.   

For your information I have enclosed a copy of Regulation 1591.  I hope the above 
discussion has answered your question. If you need anything further, please do note hesitate to 
write again. Pursuant to your instruction, I am sending copies of this letter to Mr. I--- C--- at 
Department of Health Services and Mr. B--- A--- at C---. 

Sincerely, 

John L. Waid 
Tax Counsel 

JLW:es 

Enclosure: Reg. 1591 


cc: Irving Chanin 
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 Bob Achermann 


