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March 17, 1988 
 

X------------------------- 
 
 
Dear X--------------------, 
 

Your letter of February 22, 1988 has been referred to me for a reply. Your letter 
requests an opinion concerning the correct application of tax to the sale of approximately 
200 different items of medical supplies sold by X-----------------------. The medical 
supplies in question are listed by name or an abbreviated name on an attachment to your 
letter.  

 
California Sales and Use Tax Lay imposes a tax on the gross receipts of retailers 

from the retail sale of tangible personal property in this state unless such sale is otherwise 
exempt or excluded from taxation by statute (Rev. , Tax. Code § 6051). Revenue and 
Taxation Code Section 6369 exempts prescription medicines from tax. The term 
“medicines” is defined in subsection (b) to “mean and include any substance or 
preparation intended for use by external or internal application to the human body in the 
diagnosis, cure, mitigation, treatment, or prevention of disease and which is commonly 
recognized as a substance or preparation intended for such use.” However, Section 
6369(b)(2) specifically excludes from the definition of medicines “articles which are in 
the nature of splints, bandages, pads, compresses, supports, dressings, instruments, 
apparatus, contrivances, appliances, devices, or other mechanical, electronic, optical or 
physical equipment or article or the component parts and accessories thereof.” 

 
In order for the sale of “medicines” to be exempt from tax, the sale must be 

provided in Section 6369(a) which states as follows:  
 
“(a) There are exempted from the taxes imposed by this part the gross receipts 

from the sale,… in this state of medicines: 
 

(1)  Prescribed for the treatment of a human being by a person 
authorized to prescribe the medicine, and dispensed on prescription 
filed by registered pharmacist in accordance with law.  

 



(2)  Furnished by a licensed physician and surgeon, dentist, or 
podiatrist to his or her own patient for treatment of the patient.  

 
(3)  Furnished by a health facility tor treatment of any person pursuant 

to the order of a licensed physician and surgeon, dentist, or 
podiatrist.  

 
(4) Sold to a licensed physician and surgeon, podiatrist, dentist or 

health facility for the treatment of a human being.  
 
(5)  Sold to this state or any political subdivision or municipal 

 corporation thereof, for use in the treatment of a human being, or 
 furnished for the treatment of a human being by a medical facility 
 of clinic maintained by this state or any political subdivision or 
 municipal corporation thereof.” 

 
 We assume for purposes of this opinion that sales of medicines are to physicians 
or facilities within Section 6369(a) for the care and treatment of human beings. 
 
 Applying the above criteria, it is our opinion that based upon our understanding of 
the function and use of the following medical supplies, these items are excluded from the 
definition of “medicines” pursuant to Section 6369(b)(2) and therefore the gross receipts 
from their sale are subject to tax pursuant to Section 6051: 
 
 Airway (Adult) Labels 
 Airway (Infant) Laceration Tray 
 Airway Mask 
 Adapter Needle 
 Apron Needle Counter 
 Arm Board Needle – Disposable 
 Blade Pillow Cover 
 Blade and Needle Guard Scissors 
 Bandage – Elastic Shoe Covers 
 Bandage – Esmark Sponge 
 Bandage – Kling Elastic Staple Extractor 
 Cabinet 42C7 Stethoscope 
 Disposable Bed Pan Stopclock 
 Dust Cover Syringe 
 EZ Prep Tray Table Paper 
 Forceps Tape 
 Gauze Tongue Blade 
 Glove Tray 
 Gown Tourniquet 
 IV Pole Wash Basin 
 Kleenex X-ray Cape 
 



 Additionally, the following medical supplies are named on your list: 
 
 Adjustable Crutch Quad Cane 
 Cane Walker 
 Crutch (Safe-T-Test) Wheelchair 
 
 Section 6369.2 exempts from tax the gross receipts from the sale of wheelchair., 
crutches, canes, quad canes, and walkers, and replacement parts tor such devices, when 
sold to an individual for the personal use of that individual as directed by a physician. 
Accordingly, X----------------- gross receipts from its sales of the adjustable crutch, cane, 
crutch (Sate-T-Test), quad cane, walker, and wheelchair are exempt from tax when these 
items are sold to an individual for the personal use of that individual as directed by a 
physician pursuant to Section 6369.2.  
 
 Finally, we are unfamiliar with the remaining medical supplies contained on your 
list. If you can provide us with a more detailed description of the function and use of each 
of these items, we will gladly render an opinion concerning the correct application of tax 
to their sales. With respect to your inquiry concerning freight charges, we need more 
specific information concerning the nature of the sale and the method of the 
transportation (United States mail, common carrier, facilities of retailer, etc.) before we 
can provide you with a response. 
 
 We hope the above information is helpful. Enclosed tor your review and reference 
is a copy of Sales and Use Tax Regulation 1591 (Prescription Medicines) and 1628 
(Transportation Charges). These regulations interpret and apply the Revenue and 
Taxation Code. If you have any further questions concerning this topic, please do not 
hesitate to contact this office. 
 

Very truly yours, 
 
 
Robert J. Stipe 
Tax Counsel 

 
RJS:sr 
Enclosures  
 
Bc: Mr. Glenn Bystrom 
 As we get further information from the taxpayer describing the medical supplies 
 in question, we will forward our response to you. 
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