
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 
  

  
   

 
 
 

   

 

 425.0517STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 


January 22, 1986 

Mr. R--- M. W---, General Partner 
F--- C--- M--- E---
XXXX --- --- Avenue 
---, CA XXXXX 

Dear Mr. W---: 

Your letter of October 29, 1985 to the Board of Equalization has been referred to me for a 
response. You request that the sale of F--- C---’s Medi Lift Chair by --- be declared exempt from 
tax pursuant to Sales and Use Tax Regulation 1591(k). 

Specifically, you write that your company deals exclusively in the sale and distribution of a 
Medical Lift Chair to recipients of Medicare and Medi-Cal who medically qualify for the chair by 
Medicare/Medi-Cal guidelines when ordered by licensed doctors on a prescription basis.  You write 
that the lift chair allows the client to stand or sit and become mobile as their disease or condition 
allows.  You’ve enclosed a brochure that describes the chair.  The brochure indicates that the 
function of the chair is to mechanically raise a seated person to a standing position or to gradually 
lower a standing person into a seated position.   

You indicate that your tax consultant has visited our office as well as the Board’s district 
office in Long Beach for the sole purpose of defending a tax-exempt status for the sale of the chair 
under Regulation 1591.  You indicate further that your consultant was advised by both offices that 
the chair had no category, but more closely fit the description of items in Regulation 1591(k) due to 
the mobility provided by wheelchairs, crutches, canes, quad canes, and walkers.  For these reasons, 
you are requesting that the sale of the chair be considered exempt from tax pursuant to 
Regulation 1591(k). 

Except where the sales are specifically exempted by statute, sales tax applies to the gross 
receipts of retailers of all retail sales of tangible personal property in this state (Rev. & Tax. 
Code § 6051).  Section 6369(a) of the Code exempts from tax the sale of medicines, as defined. 
Section 6369(b)(2) provides that the term “medicines” does not include “articles which are in the 
nature of … apparatus, contrivances, … devices, or other mechanical … equipment ….”  In 
addition, section 6369.2 exempts from tax the sale of “wheelchairs, crutches, canes, quad canes, and 
walkers ….”  Sales and Use Tax Regulation 1591 interprets and applies Revenue and Taxation 
Code section 6369. 
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Applying the preceding criteria to the Medi Lift Chair described in your letter, we are of the 
opinion that the sale of the chair is not exempt from tax pursuant to Regulation 1591(k). 
Regulation 1591(k), and section 6369.2 upon which the regulation is based, describes items that are 
used to assist their users as they move from one point to another.  On the other hand, the chair, 
described in your letter and the attached brochure, merely facilitates the ability of the user to get into 
and out of a chair.  The chair does nothing to assist the mobility of the user once he or she is in or 
out of the chair. Therefore, the sale of the chair is not exempt as a wheelchair, crutch, cane, quad 
cane or walker since the chair does not perform the same function as these items.   

It is our opinion that the chair can more accurately be described as an article which is in the 
nature of an apparatus, contrivance, device or other mechanical piece of equipment and therefore 
expressly excluded from the definition of “medicine” pursuant to section 6369(b)(2).  Therefore, 
since the sale of the chair is not exempt pursuant to any exemption in the Revenue and Taxation 
Code, its sale is taxable pursuant to section 6051. 

If you have any further questions, please do not hesitate to write this office. 

Very truly yours, 

Robert J. Stipe 
Tax Counsel 

RJS:sr 

cc: -- – Compliance  (RFG) 


