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Dear X-----------------------, 
 
 This is in reply to your letters of June 10, 1966, and a supplement thereto dated 
June 14, 1966, concerning the application of the California Sales and Use Tax Law to 
your rentals and sales of medical equipment and oxygen, respectively, under the 
following circumstances. 
 
 You are engaged in the business of renting and selling medical supplies and 
equipment (i.e., pressure breathing therapy equipment, suction machines, etc.) to 
individuals on a doctor's "prescription." In addition, it is our understanding from your 
letter that many of your customers purchase the contents of oxygen tanks for treatment of 
coronary conditions, emphysema, and other medical problems. You also state that in all 
instances where you sell oxygen to the California Physicians Service (CPS) tor the 
benefit of state-aided individuals under the auspices of the so-called “Casey Bill,” the 
sale is made pursuant to a prescription made out by the customer’s doctor. The oxygen is 
usually delivered directly to the patient's home; we assume that it is usually too bulky or 
heavy to be carried by the doctor or picked up by the patient. 
 
 Specifically, you ask whether § 6369 of the California Sales and Use Tax Law, as 
explained by ruling 22 (copies enclosed), exempts the sale of oxygen by a medical supply 
company to the California Physicians Service acting as fiscal agent on behalf of a patient 
under a "state-aid" plan (i.e., Casey Bill) when the sale is made pursuant to a physician's 
prescription. You also ask whether sales tax applies to rental charges made to state 
agencies for the use of the medical equipment by state-aided individuals. 
 
 The scope of the prescription medicine exemption is explained in sales and use 
taxes ruling 22. You will observe that for the exemption to apply, not only must the 
articles be "medicines," but the other conditions for the exemption must be present.  
 
 Paragraph (2) of part (a) of the ruling states that tax does not apply to sales of 
medicines for the treatment of a human being, which medicines are "furnished by a 
licensed physician and surgeon or podiatrist to his own patient for treatment of the 
patient." To the extent you make sales of oxygen to persons who use it for medicinal 
purposes pursuant to a doctor's treatment, it is our opinion that the oxygen is "furnished 



by a physician to his own patient for the treatment of the patient" within the meaning of 
the conditions set forth in paragraph (a)(2) of ruling 22.  
 
 In order to support your deductions for sales of oxygen, as a matter of 
documentary proof you must keep adequate and complete records (i.e., physician's 
prescription directing his patient to use the oxygen tor human treatment). Such records 
shall be kept for sales and use tax purposes for a period of at least three years and should 
not be destroyed until permission to destroy them is requested of and granted by the 
board in writing pursuant to ruling 78, copy enclosed.  
 
 You also asked about the meaning of "prescription" in the Sales and Use Tax 
Law. A prescription, for the purposes of ruling 22, is defined in § 4036 of the Business 
and Professions Code, which has been recently amended to state:  
 

“… an oral order given individually for the person for whom-prescribed, directly 
from the prescriber to the furnisher, or indirectly by means of a written order, 
signed by the prescriber, and shall bear the name and address of the prescriber, his 
license classification, the name and address of the patient, the name and quantity 
of the drug prescribed, directions tor use, and the date of issue. No person other 
than a physician, dentist, *** podiatrist or veterinarian shall prescribe or write a 
prescription.  
 
"Except as provided in Section 4036.1 an oral prescription shall as soon as 
practicable be reduced to writing by the pharmacist and shall be filed by, or under 
the direction of, the pharmacist.” 

 
 The sales or medicines may be grouped under a number of situations, which are 
all set out in ruling 22. Part (5) of paragraph (a) excepts medicines sold  
 

“… to this state or any political subdivision or municipal corporation thereof, tor 
use in the treatment of a human being or furnished for the treatment of a human 
being by a medical facility or clinic maintained by this state or any political 
subdivision …” 

 
Since many of the patients who use the oxygen are state-aided individuals (i.o., Aid to 
Disabled - ATD, Old Age Assistance OAS, etc.), in those cases it would appear that you 
are selling the oxygen to the state through its fiscal agent, CPS. Accordingly, when the 
oxygen is sold in a manner whereby the billing is made out to the California Physicians 
Service under the Casey Bill, for the benefit of state-aided individuals, it is our opinion 
that such sales are made to this state for the use in the treatment of a human being and, 
therefore, exempt within the meaning of ruling 22 (a)(5) of the Sales and Use Tax Law. 
 
 Since the equipment you rent to state-aided individuals (or others) is expressly 
excluded from the term "medicine," its rental to others would not be regarded as an 
exempt sale under ruling 22. We are enclosing a copy of ruling 70, "Leases of Tangible 



Personal Property," which generally explains the taxability of leased tangible personal 
property. 
 
 It you have any further questions relating to this matter, please do not hesitate to 
call upon this office again.  
 

Very truly yours, 
 
 
E. H. Stetson 
Tax Counsel 
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Enclosures 
 
Cc: San Francisco – District Administrator 
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