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This is in reply to your memo dated October 3, 1984, wherein you request we 
resolve an inconsistency with regard to the staff’s application of tax to the sale of “urinary 
incontenent supplies,” i.e., devices which are used to collect urine from patients in the 
nonsurgical treatment of urinary incontinence. 

 
In my letter dated October 4, 1983 to Ms. Jeannie Tindel of the California 

Pharmacists Association, I stated that urinary incontinence supplies do not qualify as exempt 
medicines under Sales and Use Tax Regulation 1591(b)(5) as prosthetic devices, nor do they 
qualify under 1591(j) as exempt ostomy appliances.  However, as you point out, the Board has 
previously decided in the --- petition for redetermination (--, Hearing Officer Robert H. 
Anderson, 3-2-82) that urinaryincontinence supplies which consist of catheters and drainage bags 
are exempt from taxation as prosthetic devices under Regulation 1591(b)(5). 

 
We have further reviewed the use of these devices and now conclude that such 

urinary incontinence devices do qualify as exempt prosthetic devices under 
Regulation 1591(b)(5), provided such items are fully worn in or on the body of the user.  In our 
view, a urinary incontinence device which is comprised of a catheter (indwelling, intermittent, 
external, or suction), and a collection bag, together with any connectors and caps which are 
necessary to complete the fluid track, and is designed to be rully worn on or in the body of the 
user is a nontaxable prosthetic device under Regulation 1591(b)(5) for the reason that such a 
device assists in the functioning of the user’s bladder.  In addition, it is our opinion that such 
items as topical antiseptic solutions, adhesives (used to hold the device in place), adhesive 
removers (used to remove the adhesive), and lubricants (used to insert the urinary device), 
qualify as tax exempt medicines under Regulation 1591 when sold under a physician’s 
prescription for use with an exempt urinary incontinence device.  In our view, however, the 
following items do not qualify as exempt prosthetic devices or otherwise qualify as exempt 
medicines under Regulation 1591, even though such items are used with exempt urinary 
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incontinence devices: cleaners and equipment which are used to remove contaminants from the 
urinary incontinence device; insertion kits which are used to insert the catheter; and irrigation 
syringes, which are used to clean the catheter. 
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