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March 2, 1995

      RE: --- 
 
Dear ---: 
 
 I am responding to your letter to the Legal Division dated January 11, 1995 regarding the 
applicability of sales or use tax to certain medical products your company sells.  You indicate 
that X is a manufacturer and distributor of healthcare products.  You describe the products at 
issue as follows: 
 
 "As part of our product line, we manufacture the --- Compression System/--- 

Impulse and --- anti-embolism stockings.  These products are designed to increase 
blood velocity and reduce the incidence of DVT (Deep Vein Thrombosis).  These 
products can be used preoperatively, intraoperatively, in the recovery room, ICU, 
or the patient's room.  Additionally, the A-V Impulse System can be purchased by 
the patient for use at home." 

 
 You ask for a determination as to the taxability of the sales of certain elements of these 
systems.  You also attached brochures describing these products. 
 
OPINION 
 
A.   Sales and Use Tax Generally. 
 
 In California, except where specifically exempted by statute, Revenue and Taxation Code 
Section 6051 imposes an excise tax, computed as a percentage of gross receipts, upon all 
retailers for the privilege of selling tangible personal property at retail in this state.  (Unless 
otherwise stated, all statutory references are to the Revenue and Taxation Code.)  Likewise, 
Section 6201 imposes a use tax on the storage, use, or other consumption in this state of tangible 
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personal property purchased from any retailer for use, storage, or other consumption in this state 
unless otherwise exempted from taxation by statute.  The use tax is intended to supplement the 
sales tax by imposing upon those subject to it a tax burden equivalent to the sales tax in order 
that tangible personal property sold or utilized in this state would be taxable once for the support 
of the state government.  (Bank of America v. St. Bd. of Equalization (1962) 209 Cal.App.2d 
780, 792 [26 Cal.Rptr. 348].) 
 
 Please note that the sales tax is imposed upon the retailer for the privilege of selling 
tangible personal property in this state while the use tax is upon the purchaser who uses, stores, 
or otherwise consumes such property here.  Pursuant to agreement, the purchaser may reimburse 
the retailer for its sales taxes paid (Civ. Code 1656.1), but the retailer must collect the use tax 
from the purchaser if engaged in business in this state.  (Ibid. at 792-793; § 6303.) 
 
 "[I]t shall be presumed that all gross receipts are subject to tax until the contrary is 
established.  The burden of proving that a sale of tangible personal property is not a sale at retail 
is upon the person who makes the sale ..."  (§ 6091.)  "Exemptions from taxation must be found 
in the statute."  (Market St. Ry. Co. v. Cal. St. Bd. of Equal. (1953) 137 Cal.App.2d 87, 96 [290 
PO.2d 201.])  "The taxpayer has the burden of showing that he clearly comes within the 
exemption."  (Standard Oil Co. v. St. Bd. of Equalization (1974) 39 Cal.App.3d 765, 769 [114 
Cal.Rptr. 571].) 
 
B.   Prescription Medicines. 
 
 Section 6369, interpreted and implemented by Title 28, California Code of Regulations, 
Regulation 1591, provides that sales of medicine, when prescribed and sold or furnished under 
certain conditions for the treatment of a human being, are exempt from sales or use tax.  (Reg. 
1591(a).)  Subdivision(b)(1) defines "medicine" to "mean and include any substance or 
preparation intended for use by external or internal application to the human body in the 
diagnosis, cure, mitigation, treatment, or prevention of disease and which is commonly 
recognized as a substance or preparation intended for such use."  However, Regulation 
1591(c)(2) adds that "medicines" do not include "articles which are in the nature of splints, 
bandages, pads, compresses, supports, dressings, instruments, apparatus, contrivances, 
appliances, devices, or other mechanical, electronic, optical or physical equipment or article or 
the component parts and accessories thereof."  (Sales and Use Tax Regulations are Board 
promulgations which have the force and effect of law.)  As a rule, then, items used to diagnose a 
condition or to apply medicine or treatment to the patient are not considered to be medicines. 
 
 Regulation 1591(b) does provide that certain items which might otherwise be considered 
as being devices, etc., are defined as "medicines."  Regulation 1591(b)(5) includes prosthetic 
devices and their replacement parts designed to be worn on or in the person of the user to replace 
or assist in the functioning of a natural part of the human body. 
 
C.   Tax Consequences to X. 
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 1.   Anti-Embolism Stockings.  We have previously determined that these items normally 
qualify as prosthetic devices under Regulation 1591(a)(5) because they are worn on the patient 
and can operate separately from the compression system.  If, however, they may only be worn 
when compression therapy is being applied, it is a part of the machine.  As a result, their sales 
are exempt from tax unless they are considered part of the machine, in which case, for reasons 
expressed below, their sales would be taxable. 
 
 2.   --- Controller, --- Sleeve, --- Tubing, --- Impulse System Foot Pump, Impad 
Undercase Inflation Pad, Impad Rigid Foot Cover. 
 
 The --- Compression System and the ---  Impulse System both appear, from the 
information provided in the brochure, to operate the same way.  A compression sleeve is placed 
on the affected limb.  The sleeve is connected by means of tubing to a pump which rests on a 
table beside the patient and administers the compression therapy treatment.  We have previously 
determined that such systems do not qualify as prosthetic devices.  First of all, they are not worn 
on the patient.  Rather, the pump sits on a table next to where the patient is laying or sitting, and 
the patient is not ambulatory during treatment.  Second, these systems do not assist a part of the 
body in its natural function but prevent a medical condition--the formation of emboli.  Such 
systems thus do not qualify as medicines but are considered devices, etc., excluded from the 
definition of medicines under Regulation 1591(c)(2).  Sales of such systems are subject to tax. 
 
 For your information, I have included a copy of Regulation 1591.  I hope the above 
discussion has answered your question.  If you need anything further, please do not hesitate to 
write again. 
 

Sincerely, 
 
 
John L. Waid 
Tax Counsel 

 
 
JLW:sr 
-- 
 
Enclosure:  Reg. 1591 
 
cc: --- District Administrator  


