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Ms. J--- C--- 
B--- & A--- 
XXXX South --- Blvd., Suite XXX 
--- ---, California  XXXXX 
 
 Re: SR -- XX-XXXXXX 
  M--- DLP Vents & Sumps 
        
Dear Ms. C---: 
 
 I am answering your letter to me dated July 26, 2005.  You ask for an opinion regarding the 
applicability of sales and use tax to your client’s sales of certain vents and sumps. 
 
 You attached to your letter a copy of a brochure, entitled “DLP Vents and Sumps,” that 
describes the products in question.  The cover page describes your client’s products at issue thusly: 
“M--- DLP Vents & Sumps[:] A Complete Family Designed to Make Bypass surgery Easier and 
Safer.”  The first page regarding the vents states that “[m]odels are available for venting via the left 
ventricle, pulmonary artery, or aortic root.”  The first page regarding the sumps states that the sump 
tips are made for “optimal suction.” 
 
 The Web site for your client describes its vents this way:  “Designed to make bypass 
surgery easier and safer DLP® left heart vent catheters are designed to empty the left ventricle 
(LV), thereby providing a clearer operative field and preventing over-distension of the LV during 
CPB [i.e., cardiopulmonary bypass].”  (“DLP® Vents http://www.m---
.com/cardsurgery/arrested_heart /dlp_vents.html (as of Dec. 8, 2005).)  The site describes the sumps 
as follows: “Designed to make bypass easier and safer . . . . Th[is] Pericardial / Intracardiac Sump 
features a weighted perforated pool tip to maximize suction and minimize tissue trauma. This tip 
design is ideal for atraumatic suction within the heart chamber. . . .” (DLP® Sumps 
 http://www.m---.com/cardsurgery/arrested_heart/dlp_sumps.html (as of Dec. 8, 2005).) 

http://www.m---.com/cardsurgery/arrested_heart
http://www.m---.com/cardsurgery/arrested_heart
http://www.m---.com/cardsurgery/arrested_heart
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OPINION 
 
A. Sales and Use Tax Generally. 
 

In California, except where specifically exempted by statute, Revenue and Taxation Code 
section 6051 imposes a sales tax, computed as a percentage of gross receipts, upon all retailers for the 
privilege of selling tangible personal property at retail in this state.  (Unless otherwise stated, all 
statutory references are to the Revenue and Taxation Code.)  “[I]t shall be presumed that all gross 
receipts are subject to tax until the contrary is established. . . .”  (§ 6091.)  “Exemptions from taxation 
must be found in the statute.” (Market St. Ry. Co. v. Cal. St. Bd. of Equal. (1953) 137 Cal.App.2d 87, 
96.) 
 
B.   Prescription Medicines. 
 

Section 6369, interpreted and implemented by California Code of Regulations, title 18, 
section (Regulation or Reg.) 1591, provides that sales of medicine, when prescribed and sold or 
furnished under certain conditions for the treatment of a human being, are exempt from sales or use 
tax.  (Reg. 1591, subd. (a).)  Subdivision (b)(1) of Regulation 1591 defines “medicine” to mean and 
include any substance or preparation “intended for use by external or internal application to the 
human body in the diagnosis, cure, mitigation, treatment, or prevention of disease and which is 
commonly recognized as a substance or preparation intended for such use.”  However, Regulation 
1591, subdivision (c)(2), adds that “medicines” do not include “[a]rticles which are in the nature of 
splints, bandages, pads, compresses, supports, dressings, instruments, apparatus, contrivances, 
appliances, devices, or other mechanical, electronic, optical or physical equipment or article or the 
component parts and accessories thereof.”   
 
C.  Tax Consequences to Your Client. 
 
 The descriptions on your client’s Web site and on the brochure of the two product lines about 
which you inquire state that these products are used during heart bypass surgery to keep the operating 
area clear of blood.  As to articles that are not substances and preparations (i.e., like the vents and 
sumps about which you inquire), under Regulation 1591, subdivision (c)(2), such items used to 
diagnose a condition or to apply medicine or treatment to the patient are not considered to be 
medicines.  Therefore, items used temporarily during surgical procedures to apply treatment to the 
patient are appliances, etc., are excluded from the term “medicines” under the regulation.  (See, e.g., 
Annot. 425.0745 (3/31/92).)1  Hence, your client’s sales of its vents and sumps are subject to tax. 
 

                                                      
1 Annotations’ are published in either the Business Taxes Law Guide or the Property Taxes Law Guide and provide notice 
of the existence of and conclusions reached in selected legal rulings of counsel regarding the application of the statutory 
law, regulatory law, or judicial opinions to a particular factual circumstance.”  (See Reg. 5200.) 
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For your information, I have included a copy of Regulation 1591.  I hope the above discussion 
has answered your question. If you need anything further, please do not hesitate to write again. 

 
Sincerely, 
 
 
John L. Waid 
Senior Tax Counsel 
 

 
JLW:ef 
 
Enclosure:  Reg. 1591 
 
cc: Out-of-State District Administrator (OH) 
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