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        October 31, 1990 
 
 
 
Ms. J--- S---  
D--- M--- C---, Inc. 
dba M--- D--- 
XX --- Bay 
--- ---, CA  XXXXX 
 
Dear Ms. S---: 
 
 This is in reply to your July 31, 1990 letter regarding the application
charges involved with the production and distribution of catalogs by M--- D---
the following facts: 
 

“M--- D--- is a ‘dba’ of D--- M--- C---, Inc., a Delawa
corporation (hereinafter referred to as D---).  D--- is solely owne
and operated by a husband and wife team.  (In addition to M-
D---, D--- has recently also began doing business as P-
STUDIOS.  This division of D--- is the in-house photograph
studio for M--- D---). 
 
“M--- D--- is a full service publishing agency, the staff of whic
includes account executives, art directors, photographers, stylis
and copy writers.  M--- D---’S primary business purpose is 
coordinate, and participate in, the production of advertisin
campaigns for major shopping centers throughout the Unite
States.  Such ‘campaigns’ include catalogs, posters, brochures an
postcards. 
 
“Prior to the production of any of these items, a representative 
M--- D--- submits a proposal to the marketing director of 
particular Mall.  The marketing director then reviews the proposa
and if the cost figures and creative ideas are accepted, the M-
D--- produces the requisite advertising ‘campaign’ agreed upon. 
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“With respect to advertising catalog’s (the bulk of M--- D---’S 
business) each merchant in the mall is then contacted by phone 
and/or by letter) and the specifics of their purchase of advertising 
‘space’ within the catalog is agreed upon.  M--- D--- then designs 
the layout of a particular ad (and the front and back covers of a 
catalog), hires the models, collects the items, and arranges each 
advertisement to be photographed.  M--- D--- previously 
contracted with outside PHOTOGRAPHY agency’s as 
independent contractors, to photograph each advertisement, but as 
noted above, now uses the services of P--- STUDIOS.  The 
‘proofs’ of that particular merchant’s advertising are then sent to 
the respective merchant for final approval.   
 
“After final approval, M--- D--- uses the ‘proofs’ to create 
‘boards’.  These ‘Boards’ (and the ‘proofs’ from which they were 
created) are then sent to various COLOR SEPARATORS which 
M--- D--- hires on an independent contractor basis.  After 
separated and reviewed by M--- D--- the now color separated 
‘boards’ are sent to various PRINTERS.  These PRINTERS, which 
similarly are hired by M--- D--- on an independent contractor 
basis, then produce a mail-able catalog from the ‘boards’ provided 
by M--- D---. 
 
“As you might expect, some of the PRINTERS hired by M--- D--- 
directly mail the completed catalog’s through the U.S. Mail, and 
others send catalog’s to a mailing house which then mails them 
thru the U.S. Mail or common carrier.  Approximately 98% of all 
catalogs produced by M--- D--- are sent in one of these two way 
(directly or by mailing house).  The remaining 2% are sent to the 
Mall itself. 
 
“In the past, the PRINTERS have not charged M--- D--- for their 
services (except for the 2% of catalogs which have been sent 
directly to the Mall).  I am not aware (because I only been with M-
-- D--- a short time) of past practices with respect to 
PHOTOGRAPHERS and COLOR SEPARATORS.” 
 

 Given this information, you asked the following specific questions: 
 

“(1) As noted above, PRINTERS have not previously charged 
M--- D--- sales tax.  Is this correct pursuant to Regulation 1541.5?” 
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The sales tax is imposed upon retailers at the applicable percent of the gross receipts from all 
retail sales of tangible personal property in the state.  (Rev. & Tax. Code § 6051.)  The Board’s 
legal staff has long held that, when a person contracts to publish a booklet for an organization 
(e.g., the Mall, in the case) and agrees to obtain reimbursement for the publication costs by 
selling advertising space, the transaction between the publisher and the organization is a sale of 
tangible personal property.  The amounts paid by the advertisers constitute taxable gross receipts 
from the retail sale of the booklets.  See Sales and Use Tax Annotation 495.0060 (Bus. Taxes 
Law Guide, p. 3371.)  Therefore, under the facts you provide, it is our opinion that M--- D--- 
makes a retail sale of the catalogs, posters, brochures, and post cards to the Mall.  The total gross 
receipts of the sale include the amounts which M--- D--- collects from the Mall and the 
merchants which advertise in the printed matter.   
 
 A “retail sale” is a sale for any purpose other than resale in the regular course of business 
in the form of tangible personal property.  (Rev. & Tax. Code § 6007.)  Since M--- D--- makes a 
retail sale of the printed matter to its customers, the sale of the printed matter to M--- D--- by the 
printer is a nontaxable sale for resale.  Enclosed is a copy of Sales and Use Tax Regulation 1668, 
Resale Certificates.  M--- D--- should issue a resale certificate in the form provided at 
subdivision (b)(2) of the regulation to the printers.   
 

“(2) Are the two enclosed ‘Tax Exempt Certificates’ the only 
necessary documentation required to remain exempt (as to the 
PRINTERS production of the catalog’s).  Are these forms correct, 
and if not, why not?” 
 

 As noted above, you should issue resale certificates to the printers.  The sample tax 
exemption certificates you sent are the form of certificate which M--- D--- should accept from its 
customers when M--- D---’s sale of printed material is exempt from tax pursuant to Sales and 
Use Tax Regulation 1541.5, Printed Sales Messages, which provides at subdivision (b) that tax 
does not apply to the sale or use of printed sales messages which are: 
 

“(1) Printed to the special order of the purchaser; 
 
“(2) Mailed or delivered by the seller, the seller’s agent or a 
mailing house acting as the agent for the purchaser, through the 
United States Postal Service or by common carrier; 
 
“(3) Received by any other person at no cost to that person who 
becomes the owner of the printed materials.” 
 

 The sample brochures you sent qualify as “printed sales messages” as defined at 
subdivision (a)(1) of Regulation 1541.5.  If M--- D---, M--- D---’s agent, or a mailing house 
acting as the agent for the purchaser mails or delivers the printed sales messages through the 
United States Postal Service or by common carrier to persons other than the Mall or advertisers 
at no cost to those persons who become the owner of the printed material; for example, the 
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public, M--- D---’s sale is exempt from tax.  Based on the information you provided, we 
understand that M--- D--- has approximately 98 percent of the catalogs sent through the United 
States mail or by common carrier to potential Mall customers.  The remaining two percent of the 
catalogs are sent to the Mall.  Sales tax applies to M--- D---’s sale of the catalogs sent to the 
Mall.  The application of tax is the same to M--- D---’s sales of posters, brochures, and post 
cards, assuming that such printed matter qualifies as “printed sales messages” as defined in 
Regulation 1541.5 
 

“(3) Please clarify what other necessary documentation M--- D-
-- must keep and whether or not M--- D--- must pay tax to other 
services necessary to produce catalogs – the PHOTOGRAPHERS; 
the COLOR SEPARATORS?” 
 

 Sales tax applies to sales to M--- D--- of photographs and color separations which M--- 
D--- purchases to use in the production of the printed matter unless M--- D--- sells the 
photographs or color separations prior to use.  For you further information, enclosed is a copy of 
this Board’s Pamphlet No. 37, Tax Tips – The Graphic Arts Industry. 
 

“(4) Should PREMIERE STUDIO’S be taxed, or charge tax to 
M--- D--- with respect to services and supplies produced to M--- 
D---?” 
 

 If Premiere Studios is a corporation separate and distinct from M--- D---, sales by 
Premiere Studios to M--- D--- would be subject to sales tax.  This is true even though P--- 
Studios is wholly owned by the same owners as M--- D---.  (Rev. & Tax. Code § 6005.)   
 

“(5) How do the Sales and Use Regulations apply to M---        
D---’S production of posters, brochures, and postcards?” 
 

 As noted above, assuming the posters, brochures, and post cards are printed sales 
messages, the application of tax to the sales of such printed matter is the same as the application 
of tax to the sales of the catalogs. 
 

“(6) It is my understanding that the most recent applicable 
Regulations were revised.  Are there more recent relevant 
amendments?” 
 

 The enclosed copy of Pamphlet No. 37 contains the latest revisions to Sales and Use Tax 
Regulations 1541 and 1541.5.  For your further information, we are enclosing a copy of 
Pamphlet No. 38, Tax Tips – Advertising Agencies.  We are unable to locate a record of a 
seller’s permit in the name of M--- D---; D--- M--- C---, Inc.; or P--- Studios.  Unless it has 
already done so, M--- D--- should contact its nearest State Board of Equalization office to obtain 
a seller’s permit.   
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We hope this answers your questions; however, if you need further information, feel free 
to write again. 
 
       Very truly yours, 
 
 
 
       Ronald L. Dick 
       Senior Tax Counsel 
 
 
RLD:sr 
 
 
Encs.  
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