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KATHLEEN CONNELL  

Controller, Sacramento  
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E. L. SORENSEN, JR. 

Executive Director  

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(PO BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-0082) 	
TELEPHONE (916) 324-2655 
FAX (916) 323-3387 

July 8, 1996 

Mr. G--- C---

C--- Printing Services 

XXX North XX Street 

---, CA XXXXX
 

Re: 	 C--- Printing Services 

  SR – XX-XXXXXX 


Dear Mr. C---: 

This is in response to your letter of March 29, 1996.  You believe that your sales of book 
covers qualify for the printed sales messages exemption from sales tax for the following reasons: 

“1. 	 The book covers contain advertising for businesses which are advertising 
their goods and/or services to the students in the vicinity of the schools. 
Our client charges these businesses a fee for advertising. 

“2. 	 The school receives the book covers free of charge and in turn provides 
the book covers free of charge to students. 

“3. 	 The piece is shipped by our firm directly to the schools via UPS. 

“4. 	 As applied the book cover contains over 50% advertising.  Please note 
areas which are part of the inside binding do not contain advertising due to 
the visual disadvantage.” 

As you know, there is an exemption provided for the sale and use of certain printed sales 
messages printed to the special order of the purchaser.  The printed sales messages must be 
delivered by the seller, the seller’s agent, or a mailing house, acting as the agent for the 
purchaser, through the United States Postal Service or by common carrier to any other person at 
no cost to that person who becomes the owner thereof.  (Rev. & Tax. Code § 6379.5.) For 
purposes of this exemption, “printed sales messages” are defined as catalogs, letters, circulars, 
brochures and pamphlets which are printed for the principal purpose of advertising or promoting 
the sale of goods or services. (Id.) 
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The definition of a printed sales message is a narrow one and includes only those types of 
items listed in the exemption.  (See Bus. Taxes L. Guide Annot. 432.0064 (8/9/93).) The book 
cover in question is not one of the forms listed in the exemption (i.e., a catalog, letter, circular, 
brochure, or pamphlet) and thus cannot qualify as a printed sales message within the meaning of 
section 6379.5. Thus, sales of the book covers do not qualify for the printed sales messages 
exemption. 

If you have any further questions in regard to the matters contained herein, please do not 
hesitate to write again. 

Yours very truly, 

Anthony I. Picciano 
Tax Counsel 

AIP:cl 

cc: Sacramento District Administrator 


