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STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 327-3400 

June 6, 1991 

REDACTED TEXT 

Re: REDACTED TEXT 

Dear REDACTED TEXT: 

I am writing in response to your request for legal advice regarding the applicability of 
California Sales and Use Tax to “REDACTED TEXT,” a publication of your client REDACTED 
TEXT.   

You enclosed “three consecutive issues” of “REDACTED TEXT” which can be 
described as a four-sided color brochure consisting of approximately half photographs and half text.  
Much of the text is captions to the pictures.  The apparent purpose of the brochures is to solicit funds 
for REDACTED TEXT.  The brochures are not dated. 

Except where specifically exempted by statute, sales tax applies to the gross receipts 
of retailers from all retail sales of tangible personal property in this state.  (Rev. & Tax. Code §6051.)  
Under Revenue and Taxation Code §6362, sales of periodicals “regularly issued at average intervals 
not exceeding three months” are exempt from sales tax.  Sales and Use Tax Regulation Section 1590 
(enclosed) defines “periodicals” as: 

“...those publications which appear at stated intervals, each issue of 
which contains news or information of general interest to the public, 
or to some particular organization or group of persons.  Each issue 
must bear a relationship to prior or subsequent issues in respect to 
continuity of literary character or similarity of subject matter and 
there must be some connection between the different issues of the 
series in the nature of the articles appearing in them.  Each issue 
must be sufficiently similar in style and format to make it evident 
that it is one of a series...” 
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Under the above-quoted Regulation, “REDACTED TEXT” does not qualify as a tax 
exempt periodical because it does not “appear at stated intervals” not exceeding three months. 

Sales and Use Tax Law also provides an exemption from tax for the sale, storage, use 
or other consumption in this state of catalogs, letters, circulars, brochures, and pamphlets consisting 
substantially of printed sales messages for goods and services.  (Rev. & Tax. Code §6379.5 and Reg. 
1541.5.)  To qualify for the exemption the printed sales message must be: 

1. Printed to the special order of the purchaser for the principal 
purpose of advertising or promoting goods or services; 

2. Mailed or delivered by the seller, the seller’s agent or a mailing 
house acting as the agent for the purchaser, through the United 
States Postal Service or by common carrier; 

3. Received by any person, other than the purchaser or the 
purchaser’s agent, at no cost to that person who becomes the 
owner of the printed material. 

“REDACTED TEXT” seeks, from the person receiving it, a contribution “to help feed 
hungry and hurting children.”  In our opinion, sales of printed material which solicit donations do not 
qualify for the printed sales message exemption and sales tax is applicable to the printer’s sale of 
printed matter to your client. 

Please feel free to contact us again if you have further questions. 

Sincerely, 

Stella Levy 
Tax Counsel 

SL:cl 
Enclosure 

bc: Arcadia District Administrator 
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