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STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 324-3828 

August 1, 1988 

REDACTED TEXT 

REDACTED TEXT 

Dear REDACTED TEXT: 

This is in reply to your May 23, 1988 letter regarding the application of sales tax to 
sales to Personal Resource Systems, Inc., of printed matter which qualifies as “printed sales 
messages” under Sales and Use Tax Regulation 1541.5.  You posed the following circumstances 
and questions: 

“CIRCUMSTANCE #1 
For every piece mailed 10% will be returned by the post office 
with corrected addresses.  In order to re-mail to the corrected 
addresses we will have extra printed at the time of the original 
printing.  These will be delivered to us (the purchaser).  
Approximately 30-60 days later we will deliver these to the ‘mail 
house’ for re-mailing by common carrier.  The only difference is 
that we are taking consignment for a short period.  Is this exempt 
from tax?” 

Regulation 1541.5 is based upon a specific exemption from tax provided by 
Revenue and Taxation Code section 6379.5 which provides: 

“There are exempted from the taxes imposed by this part the gross 
receipts from the sale of, and the storage, use, or other 
consumption in this state of catalogs, letters, circulars, brochures, 
and pamphlets consisting substantially of printed sales messages 
for goods and services printed to the special order of the purchaser 
and mailed or delivered by the seller, the seller’s agent, or a 
mailing house, acting as the agent for the purchaser, through the 
United States Postal Service of by common carrier to any other 
person at no cost to that person who becomes the owner thereof.”   

Generally, in order for the sale of a printed sales message to qualify for the 
exemption, the “printed sales message” as defined in the regulation must be: 
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1. Printed to the special order of the purchaser for the principal 
purpose of promoting goods or services offered for sale; 

2. Mailed or delivered by the seller, the seller’s agent, or a mailing 
house acting as the agent for the purchaser, through the United 
States Postal Service or by common carrier; 

3. Received by any person, other than the purchaser or purchaser’s 
agent, at no cost to that person who becomes the owner of the 
printed materials (the donee).   

If the printer delivers the printed matter to you, tax applies to the sale by the printer 
regardless that you may shortly later deliver the printed matter to a mailing house for delivery to the 
donee by common carrier.  It is a well established principle of law that tax exemption statutes are to 
be strictly construe, and the Board of Equalization does not have the authority to grant an exemption 
unless the facts clearly support one.  (Standard Oil v. State Board of Equalization, 39 Cal.App.3d 
765; American Distilling Company v. State Board of Equalization, 55 Cal.App.2d 799.)   

“Circumstance #2 
We also use the pieces as an insert with every order that we ship 
from our offices.  The purpose is promotional and is done at no 
cost to the customer.  In order to do this we will have extra printed 
at the time of the original printing.  These will be delivered to us 
(the purchaser).  All orders are shipped from this office by 
‘common carrier’.  The only difference here is that we are doing 
the mail house service and including them with the product along 
with packslip.  Is this exempt from tax?” 

No, as noted above, tax applies to the sale of the printed matter which is delivered to 
you.  Specifically, Sales and Use Tax Regulation 1589 provides at subdivision (c)(1) that sales tax 
applies to sales of such items as advertising matter used in connection with the sale of property or 
enclosed with the property sold. 

We hope this answers your questions; however, if you need further information, feel 
free to write again. 

Very truly yours, 

Ronald L. Dick 
Tax Counsel 

RLD:sr 

bc: San Diego District Administrator 
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