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REDACTED TEXT

This is in reply to your February 27, 1990 memorandum in which you asked for
our opinion regarding the conclusions reached by Supervising Tax Auditor David Pidal in his
February 22, 1990 memorandum to you. Mr. Pidal provided the following facts:

“The taxpayer has the printer print the pages of the telephone
directory and mailing labels. The taxpayer then has the printed
pages and mailing labels sent to the bindery for binding and
affixing the mailing labels. The completed telephone directories
are then either sent to the Post Office for mailing or the taxpayer
will pick up them for distribution by other means. The telephone
directories are distributed free of charge to another person who
becomes the owner of the telephone directory.”

We understand that the taxpayer to which Mr. Pidal refers is REDACTED TEXT.
Mr. Pidal has concluded that the bindery charges and printing charges are exempt from tax under
Sales and Use Tax Regulation 1541.5, Printed Sales Messages.

We assume that there is no question that the telephone directories at issue qualify
as printed sales messages. Subdivision (a)(1) of Regulation 1541.5 specifically excludes from
the definition of printed sales messages, “directories unless they meet the principal purpose of
advertising or promoting goods or services.”

So, again assuming the directories are printed sales messages, we believe that, if
the printer delivers the directories to a carrier, rather than to REDACTED TEXT, for delivery to
the bindery, the sale by the printer of the printed sales messages qualifies for exemption. The
mailing labels are not affixed to the printed sales messages at the time of the sale and, therefore,
are not at that time component parts of the printed sales messages; however, the charge for
addressing the labels is nontaxable. See Sales and Use Tax Regulation 1504, Mailing Lists and
Services.
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You did not explain what type of binding material the bindery provides. We
assume that the bindery merely stiches or staples the printed sales messages. In such case, the
charge for the binding is a fabrication of the printed sales messages. We believe the charge is
exempt under Regulation 1541.5 provided the bound printed sales messages are both (a) mailed
or delivered by the bindery, the bindery’s agent or a mailing house acting as the agent for
REDACTED TEXT, through the United States Postal Service or by common carrier; and (b)
received by the donee at no cost in accordance with Regulation 1541.5, subdivision (b)(2) and
(3). If you have any questions regarding this, feel free to contact me directly.
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