
 
 
 
 

 
 
 
 

   
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 
 

432.0065STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET,  SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 445-8485 

 

        December  1,  1988  

R--- W--- and Associates
 
XX --- ---, Ste. “---” 

---, CA XXXXX 


RE: SR -- XX-XXXXXX 

Dear Mr. W---: 

This is in response to your September 12, 1988 letter to the Board’s legal staff.  You have 
requested an opinion concerning general questions on printed sales messages pursuant to Revenue 
and Taxation Code section 6379.5 and Sales and Use Tax Regulation 1541.5 

Specifically, you write as follows: 

Question #1: To qualify for the deduction am I, the producer of such material, 
responsible for the methods used or how often the sales literature is mailed or 
delivered through the US Mail or other common carrier?  Since many purchasers 
of such material have “internalized” their distribution activities they, in a sense, 
act as their own “mailing house”.   

Question #2: If I produce sales material that is distributed in the manner 
described in the circular, then an unknown quantity the sales material is later used 
as “give-away” literature for walk-in traffic, how do I determine exemption the 
status?  

Question #3: Most newsletters are produced with the intent to sell or promote 
goods and services by outright advertisement or by subtle journalism.  Also, most 
newsletters are produced solely for the immediate distribution through the mail at 
no cost to the recipient.  Therefore, are not newsletters exempt from sales and use 
tax? 
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Question #4: Some display advertisements are produced and placed in 
publications (such as trade journals, “buyers guides”, et cetera) that are distributed 
free to the public through the U.S. Mail or other common carrier.  Are such 
display ads also exempt? 

Question #5: If any or all of the questions I have asked results in sales tax 
refunds to my clients, please explain the procedures I should use to attain these 
refunds (plus any penalties or interest that were charged for exempted sale tax that 
was paid late) and what regulations govern the legal and proper distribution of 
such refunds to my clients. 

Except where the sales are specifically exempted by statute, sales tax applies to the gross 
receipts of retailers from all retail sales of tangible personal property in this state (Revenue and 
Taxation Code section 6051).  Section 6379.5 of the Revenue and Taxation Code and Regulation 
1541.5 provides and exemption from tax for the sale, storage, use or other consumption in this State 
of catalogs, letters, circulars, brochures, and pamphlets consisting substantially of printed sales 
messages for goods or services.  To qualify for the exemption, the printed sales messages must be: 

1. Printed to the special order of the purchaser for the principal purpose of 
advertising or promoting goods or services. 

2. Mailed or delivered by the seller of the printed material, the seller’s agent 
or a mailing house acting as an agent for the purchaser, through the United States 
Postal Service or by common carrier. 

3. Received by any person other than the purchaser or purchaser’s agent at 
no cost to that person who becomes the owner of the printed material.   

Discussion: 

Question #1: Any time the purchaser receives delivery of the printed sales message, tax is 
applicable on that sale.  The delivery of the printed sales message must be performed by a “mailing 
house” or “common carrier” as defined within Regulation 1541.5(a)(3) and (a)(4). 

Question #2: As long as the three criteria of Regulation 1541.5 are met then sales tax is 
not applicable on the sales of printed sales messages.  If, however, 75 percent of the printed sales 
messages satisfy the criteria of Regulation 1541.5 and the other 25 percent does not, since the 
purchaser has received delivery of the 25 percent then tax would apply to the 25 percent delivered to 
the purchaser.   

Question #3: If the news letters’ principal purpose is to promote or advertise goods or 
services and the news letters satisfy the criteria of Regulation 1541.5, then tax is not applicable on 
their sale.  On the other hand, should the news letters contain news or information of general interest 
to the public, or some particular organization or group of persons, then that news letter will not be 
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considered a printed sales message but may still be exempt pursuant to Regulation 1590 as a 
newspaper or periodical.   

Question #4: Provided the delivery requirements of Regulation 1541.5 are satisfied, the 
displayed advertisements will be exempt since they are for the principal purpose of advertising and 
they are received free of charge by its recipient. 

Question #5: Sales and Use Tax Regulation 1700 applies and interprets the code with 
respect to reimbursement for sales tax.  If you have already refunded the excess sales tax 
reimbursement collected from customers, then Regulation 1700(b)(3)(A) provides the 
documentation that you would need in order to support your claim for refund with the Board.  If you 
have not refunded the excess sales tax reimbursement that you collected, then Regulation 
1700(b)(3)(B) provides the means by which you should refund the excess tax and the supporting 
documentation you should keep in your records in order to support your claim for refund when you 
file a claim for refund with the Board. 

I have enclosed Regulation 1541.5 (Printed Sales Messages), 1590 (Newspapers and 
Periodicals), and 1700 (Reimbursement for Sales Tax) for your information.  If you should have any 
further questions, please feel free to write again. 

Very truly yours, 

E. L. Sorensen, Jr. 
Tax Counsel 
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