
 
 
 
 

 

 
 
 

 
 

 

 

       
   

 
 
 
 

 
 

  

 
 

 
 

 
 

432.0079STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET,  SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 445-6493 

 

April 27, 1990 

Mr. D--- K---

Publisher 

J--- Publications 

XXXX --- Street
 
---, CA XXXXX 


J--- Publications (No account number) 

S--- M--- Chamber of Commerce – 

SR -- XX XXXXXX 

Printed sales messages – “All About Business In  

---”
 

Dear Mr. K---: 

In your February 20, 1990 letter to the Board’s legal staff, you request our opinion on 
whether the printing and publication of a magazine, “All About Business in --- 1989/90”, is subject 
to sales tax.  You note that you have received conflicting oral opinions from different Board 
officials.  You believe the governing regulation is our printed sales message regulation.  You write: 

“Case 1 

“J--- Publications publishes the All About Business publication for the --- --- 
Chamber of Commerce to distribute to lure economic development clients, new 
businesses, and executives, to ---.  All copies are distributed by the Chamber.  J---
Publications keeps ad revenue. 

“J--- Publications writes the copy and sells the advertising.  The Chamber 
approves the contents before it is printed, to assure it meets their needs.  J---
Publications pays the printer.  All copies are shipped by the printer to the 
Chamber directly, not to J--- Publications.  The Chamber sells All About Business 
and collects and pays sales tax to the state.  The publication is sold to the audience 
described above, with some sent by the Chamber through the mail to users, and 
others distributed over the counter or at business events.   

“Should the printer charge sales tax on the printing bill to J--- Publications? 
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“Case 2 

“J--- Publications has identical contracts with other Chambers, except that in 
some cases the Chambers distribute the publication at no charge for the most. 
Therefore Chambers are collecting very little, if any, sales tax. 

“Should the printer charge sales tax on the printing bill to J--- Publications?” 

Opinion 

Under the Sales and Use Tax Law, generally sales at retail of tangible personal property for 
a consideration are subject to sales tax, unless a specific exemption or exclusion applies.  A sale of 
tangible personal property at retail is a sale for any purpose other than resale by the purchaser in the 
regular course of business.  (Rev. & Tax. Code §§ 6051, 6006, 6007).  If the purchase is for resale, 
the purchaser must issue a resale certificate in the form and under the conditions set out in Sales and 
Use Tax Regulation 1668.  The burden of proving that a sale is not at retail is on the seller, unless 
the seller timely and in good faith takes a certificate from the purchaser that the property was 
purchased for resale. 

There is an exemption from sales and use tax for printed sales messages if the transaction 
meets the conditions set out in Sales and Use Tax Regulation 1541.5.  Under this regulation, printed 
sales messages are defined to mean, among other things, circulars, brochures and pamphlets printed 
for the principal purpose of advertising or promoting goods or services.  Tax will not apply to the 
sale or use of printed sales messages which meet all of the conditions for delivery set out in 
subdivision (b) of that regulation. 

The magazine, “All About Business in ---” is not a printed sales message.  The magazine 
contains articles of general interest about types of industries and economic conditions in the --- 
metropolitan area. It is not advertising matter which is printed principally for the purpose of 
advertising particular goods or services.  In fact, if this publication were published at least quarterly, 
the publication would qualify as a periodical exempt from sales or use tax under Regulation 1590, 
since it contains news or information about the --- metropolitan area of general interest to readers. 

However, the printer’s sales to you of this publication are not subject to tax because J---
Publications makes no use of this publication other than to sell it to the --- --- Chamber of 
Commerce.  Accordingly, you should issue a resale certificate under Regulation 1668 in order to 
acquire the printing of this publication without payment of sales tax reimbursement to the printer. 
Likewise, since the --- --- Chamber of Commerce is selling this publication, it should also issue a 
resale certificate to you in order to acquire the publication without paying sales tax reimbursement. 
Then the Chamber must report and pay sales tax on its sales of the publication to the public.  If the 
Chamber does not sell certain copies purchased tax-free under its resale certificate, but instead gives 
them away, it is liable for use tax on its use of any of these copies.  (Reg. 1668(a)(2)).  But with 
respect to your description of case 2 above, when you sell similar publications to other Chambers of 
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Commerce which will not resell them, but instead will give them away, you cannot accept a resale 
certificate.  Accordingly you are the retailer and sales tax applies to your sales of those publications 
to those Chambers.   

I enclose Regulations 1541.5, 1590, and 1668 for your information.  Please feel free to 
contact me if you have any further questions or comments about this letter. 

Sincerely, 

John Abbott 
Senior Tax Counsel 

JA:jb 

Enclosures 



