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Dear Mr. X----------------------, 
 
 This is in reply to your April 3, 1990 letter to Tax Counsel David Levine regarding the 
application of California Revenue and Taxation Code section 6379.5 to X-------------------’s 
activities in California.  You provided the following facts: 
 

“The taxpayer, X-------------------, is an Illinois corporation registered and qualified to do 
business in the State of California. 
 
“X------------- is a national wholesaler of office products and supplies.  Each year X-------
-- contracts with several printing firms to produce advertising materials (catalogs and 
fliers) for its dealers.  Said dealers are not agents of X--------- but are independent 
retailers.  These advertising materials display and describe the various products which a 
consumer can purchase from X--------- dealers.  Both the catalogs and the fliers are 
produced for the dealers and imprinted with the dealer’s own name and design on the 
cover. 
 
“All of the advertising materials are printed for X--------- in either Arkansas, Wisconsin 
or Georgia, by an outside printing firm, and are shipped directly from the printer by 
common carrier to either the dealer or the dealer’s customer.  Advertising materials 
which are shipped directly to the dealer by the printer are distributed by the dealer to the 
end user customer free of charge.  Likewise, advertising materials which are shipped to 
the dealer’s customer are shipped free of charge. 
 
“In all cases, X--------- considers its dealers as the purchaser of the advertising materials 
and charges its dealers its selling price of the materials plus sales tax.” 

 
 Given this information, you asked whether sales tax applies to the charges by X--------- 
for the advertising materials in those situations where the advertising materials are shipped 
directly from the printer to the dealer’s customers. 
 
 Since the sale of the property occurs out of state, the California sales tax would not be 
applicable.  (Cf. Rev. & Tax. Code § 6051.)  Rather, if the transaction were subject to tax, the 
applicable tax would be the California use tax which is imposed upon the storage, use, or other 
consumption in this state of tangible personal property purchased from a retailer for storage, use, 
or other consumption in this state.  (Rev. & Tax. Code § 6201.)  A retailer engaged in business in 
this state and making sales of tangible personal property for storage, use or other consumption in 



this state is required to collect the tax from the purchaser and report and pay it to this Board.  
(Rev. & Tax. Code §§ 6203, 6204.) 
 
As you know, section 6379.5 provides: 
 

“There are exempted from the taxes imposed by this part the gross receipts from the sale 
of, and the storage, use, or other consumption in this state of catalogs, letters, circulars, 
brochures, and pamphlets consisting substantially of printed sales messages for goods and 
services printed to the special order of the purchaser and mailed or delivered by the seller, 
the seller’s agent, or a mailing house, acting as the agent for the purchaser, through the 
United States Postal Service or by common carrier to any other person at no cost to that 
person who becomes the owner thereof.” 

 
 Enclosed is a copy of Sales and Use Tax Regulation 1541.5, Printed Sales Messages, 
which provides the Board’s interpretation of section 6379.5.  Subdivision (a)(2) of the regulation 
defines the term “printed to the special order” to mean “designed and prepared according to the 
specific request of the purchaser”.  We understand that, during a telephone conversation with 
MR. Levine, you stated that the advertising materials are printed to the special order of X-------- 
rather than to the order of the dealers.  In such case, we believe that the advertising materials 
were not “printed to the special order of the purchaser” as required in subdivision (b) of the 
regulation, and your sale of the catalogs and fliers to dealers does not qualify for exemption 
under section 6379.5. 
 
 As noted above, however, the California use tax is imposed upon the use of tangible 
personal property purchased for use in this state.  Under the facts you provide, the dealer’s use of 
the catalogs and fliers is the donation of the products to its customers.  When the dealers have the 
printers ship the catalogs and fliers directly from an out-of-state location to the dealer’s 
customers in California, the dealer’s use of the property is complete at the time title passes to the 
property out of state, and the dealers are not liable for use tax.  (See Bus. Taxes Law Guide 
Annot. 280.0360.) 
 
 In summary, when X------------- sells catalogs and fliers to its California dealers and the 
property is shipped directly from the out-of-state printer to the dealer’s customers in California at 
no cost to the dealer’s customers, X--------- sale of the tangible personal property is neither 
subject to California sales nor use tax. 
 
 We hope this answers your question; however, if you need further information, feel free 
to write again. 
 

Very truly yours, 
 
 
Ronald L. Dick 
Senior Tax Counsel 

RLD:sr 
Enc. 
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