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December 7, 1993 

Mr. E--- M---
M--- E---
XXXX --- ---
---, CA XXXXX 

Re: Application of Sales Tax 
Regulation 1526, 1546 

   Fabrication/Repair Labor

   SR -- XX-XXXXXX 

Dear Mr. M---: 

This is in response to your letter dated August 6, 1993, regarding the application of tax to 
assembly labor performed on electronic kits. 

My understanding is that your customers bring you electronic assembly kits so that you 
can assemble their finished product.  M--- supplies some of the materials incorporated into the 
finished product. You purchase these materials for resale.  In addition to your electronic 
assembly work, you also repair desktop computers and printers. 

Revenue and Taxation Code section 6051 imposes a sales tax on all retailers measured by 
their gross receipts from retail sales of tangible personal property.  Although the sales tax is 
imposed upon the retailer, the retailer may collect sales tax reimbursement (usually itemized on 
the invoice as "sales tax") from the purchaser if the contract of sale so provides.  (Civ. Code § 
1656.1.) A retail sale is a sale for any purpose other than resale in the regular course of business. 
(Rev. & Tax. Code § 6007.) All sales are presumed to be taxable retail sales unless the retailer 
in good faith takes a timely and valid resale certificate from the purchaser.  (Rev. & Tax. 
Code § 6091, Reg. 1668, a copy of which is enclosed.) 
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Sale means and includes the producing, fabricating, processing, printing, or imprinting of 
tangible personal property for a consideration for consumers who furnish either directly or 
indirectly the materials used in the producing, fabricating, processing, printing, or imprinting. 
(Rev. & Tax. Code § 6006(b).) As explained in Regulation 1526, a copy of which is enclosed, 
tax applies to charges for producing, fabricating, processing, printing, or imprinting of tangible 
personal property for a consideration for consumers who furnish either directly or indirectly the 
materials used in the producing, fabricating, processing, printing or imprinting.  Producing, 
fabricating, and processing include any operation which results in the creation or production of 
tangible personal property or which is a step in a process or series of operations resulting in the 
creation or production of tangible personal property.  (Reg. 1526.) This does not include charges 
for the repair or reconditioning of tangible personal property to restore that property to its 
original condition to be used for its original use. (The application of tax to repair charges is 
explained in Regulation 1546, a copy of which is enclosed.) 

You state that M--- E--- provides assembly labor on electronic kits that are furnished by 
your customers.  Since you are making a retail sale as explained above, your charges for such 
assembly are taxable.  (Business Taxes Law Guide Annotation 435.0020 (7/19/50).)  For 
example, the firing of ceramics or China furnished by consumers is regarded as a step in the 
production of the finished article and tax applies to the charge for such firing.  (Business Taxes 
Law Guide Annotation 435.0860 7/21/50 and 2/19/53.) Also, charges for drilling holes in, or 
flattening angles, or cutting steel into desired lengths, for a customer who furnished such steel, 
constitutes taxable fabrication labor. (Business Taxes Law Guide Annotation 435.1580 6/2/53.) 
Accordingly, we regard your charges for assembling the customer furnished electronic kits as a 
step in the production of the finished electronic kit, and thus taxable fabrication labor.   

When you perform fabrication labor, your total charges for labor and materials or parts 
used in producing the finished article will be included in the taxable gross receipts.  These 
materials can be purchased for resale to the extent that they are physically incorporated into the 
finished article to be sold to your customers.  (Reg. 1668.) 

However, if you are providing labor on previously assembled, and already used 
electronic kits which merely restores them to their original condition for their original use, your 
charges are for nontaxable repair labor. (See Reg. 1546.)  Thus, any labor that you perform on 
used desktop computers and printers, that merely restores these articles to their original 
condition to be used for their original use, is also nontaxable repair labor.  When you sell parts as 
part of the repair, your charge for the parts is subject to tax as explained in Regulation 1546. 
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If you have further questions, feel free to write again. 

Sincerely, 

Gerald Morrow 
Tax Counsel 

GM/md 
Enclosures: Regulations 1526, 1546, and 1668 

cc: Mr. B. H. Watson, Supervisor  
Michelle L. Sommer, Business Tax Representative   
Return Review Section - MIC:35 

--- --- - District Administrator  


