
 
 
 

 
 
 
   

   
 
 
 
 
 

 
 
 

 

 

 
 

 
 
 
 

 

State of California Board of Equalization 

M e m o r a n d u m 435.1010 

To: Mr. Gary J. Jugum Date: April 17, 1986 

From: Donald J. Hennessy 

Subject: Lettering on Trucks or Automobiles 

This subject is an old favorite.  I am attaching a copy of your memorandum of June 10, 
1975, which was most recently reaffirmed in Jim Mahler’s October 2, 1985 opinion (copy also 
attached).  The result is that, whether the vehicle is new or used, tax does not apply to the charge 
for lettering. 

I assume we want to stay with the opinion in your June 10, 1975 letter, but pulling either 
all of Annotation 435.0240, or even just the fifth paragraph, out of the tax service will draw 
attention to an old decision that is hard to rationalize.  May we briefly discuss this? 
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STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
916/445-6537 

June 10, 1075 

Mrs. P--- A---

E--- F--- & Company 

Certified Public Accountants 

XXXX --- Avenue 

---, California XXXXX 


Dear Mrs. A---: 

This is in response to your letter of June 5, 1975. 

It has been the position of the State Board of Equalization since at lease December 4, 
1950, that sales tax does not apply to charges for lettering signs on trucks or automobiles, 
whether new or used. 

Very truly yours, 


Gary J. Jugum 

Tax Counsel 
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STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
916/445-6537 

October 2, 1985 

Mr. L--- N---
L---’s L---
XXXX --- Road 
---, CA XXXXX SR --- XX-XXXXXX 

Dear Mr. N---: 

This is in reply to your letter of August 21, 1985, requesting our opinion as to the 
application of tax to various situations you encounter in your sign lettering business.   

1. Lettering and pinstriping on new or used automobiles, trucks and trailers, 
sometimes for advertising purposes and sometimes not.   

Tax does not apply to your charge to the customer for this type of job.  Tax does apply to 
your purchase and use of the paint.  You should pay tax reimbursement to your supplier when 
you purchase the paint; or alternatively, if you purchase the paint without tax, you should report 
the cost of the paint on line two of your sales and use tax returns.   

2. Lettering and pinstriping on new or used boats, sometimes for advertising 
purposes and sometimes not. 

Tax applies in the same manner as in (1) above, with one exception. If the boat is a 
“watercraft” used for the purposes listed in subdivision (a) of Regulation 1594 (copy attached) 
tax does not apply either to your charge to the customer or to your purchase of the paint.  If you 
claim an exemption on this ground, you should be sure to obtain from the customer a watercraft 
exemption certificate in the form specified by the Regulation.   

3. Reconditioning or “touch-up” work on old signs and --- and similar items. 

Tax applies in the same manner as in (1) above. 

4. Painting new lettering or designs on new or old signs, --- and similar 
items.  



 
 

 

 
 

 

 

 

 
 
 

 

L--- L--- -2- October 2, 1985 

If the item to be painted is affixed to land, a building or other real property at the time of 
painting, tax applies in the same manner as in (1) above.   

If the item is not affixed to real property at the time of painting, tax does not apply to 
your purchase or use of the paint. However, tax does apply to your entire charge to the 
customer, unless there is some independent basis for exemption (e.g., sale for resale). 

5. Both “touch-up” and painting new designs or words on an old sign. 

Tax applies as in (4) above. 

We hope the foregoing has answered all your questions.  If not, please feel free to call or 
write the undersigned directly. 

Very truly yours, 

James E. Mahler 
Tax Counsel 
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