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 This is in response to your memorandum dated April 14, 1995, in which you requested 
guidance from the Legal Division on the characterization of labor expended in “rekeying” locks 
and door handles to conform with a customer's existing house keys.  
 
 As I understand the situation, Senior Tax Auditor David Theiss responded to an inquiry 
regarding the application of sales tax for operations to “rekey” locks to fit a customer's existing 
house keys. Mr. Theiss concluded that because the locks were rekeyed on the day following their 
purchase, the locks were considered “used” property and the keying operation constituted 
nontaxable repair pursuant to Regulation 1546.  
Mr. Theiss noted that if the locks had been rekeyed at the time of purchase, the operation would 
have been considered taxable fabrication labor under Regulation 1526.  
 
 Mr. Jack Warner, Out-of-State District Principal Auditor, disagreed with Mr. Theiss's 
conclusion, citing Business Taxes Law Guide Annotations 435.0780 and 435.0800. These 
Annotations state that certain property must be used by the consumer for a considerable length of 
time before the property can be considered “used” for determining if the labor expended 
constitutes fabrication or repair.  
 
 We believe that Mr. Warner's interpretation is correct and that this issue represents a 
classic example of the application of Regulation 1526. Specifically, this regulation provides that 
tax applies to charges for producing, fabricating or processing tangible personal property 
furnished by the consumer. Here we have a customer who has furnished property, which had not 
been installed or previously used for the purposes intended, to a retailer/fabricator for 
customization. The property, as purchased, was independently functional and operational for the 
use for which it was originally designed. However, the customer decided to have this newly 
purchased property fabricated to conform to the customer's specifications. As such, the rekeying 
operations constituted "a step in a process or series of operations resulting in the creation or 
production of tangible personal property", which, pursuant to Regulation 1526 constitutes 
taxable fabrication labor. 



 
 
 The language in these annotations apparently led Mr. Theiss to conclude that the passage 
of time alone is a significant factor in determining whether the doors and locks constituted 
"used" property. A review of the relevant annotations (435.0000-435.1760) indicates that actual 
"use" or presumed "use" of the property, not the passage of time, is essential in determining if the 
labor expended is fabrication labor or repair labor. Accordingly, if the doors and locks had been 
purchased three years prior to the time they were rekeyed, but had never been installed, the 
rekeying operations would still be considered taxable fabrication labor.  
 
 You have suggested that Annotations 435.0780 and 435.0800 be either be deleted or 
updated. We believe that these annotations remain valid. We note that passage of time, alone, is 
never a valid reason for deletion. However, we will consider adding a clarification to these 
annotations incorporating the discussion in the previous paragraph.  
We also have comments with respect to the last portion of Mr. Theiss's letter, regarding the 
Board's authority to prevent a retailer from collecting excess reimbursement. Mr. Theiss states 
that the Board has no authority to prevent a retailer from collecting excess reimbursement. We 
believe that this conclusion is incorrect. 
 
 The California Supreme Court has recognized that this Board has a vital interest in the 
integrity of the Sales and Use Tax Law. (Javor v. State Board of Equalization (1974) 12 Cal.3d 
790, 798; Decorative Carpets, Inc. v. State Board of Equalization (1962) 58 Cal.2d 252, 255.) In 
fact, the Supreme Court has specifically stated that “the integrity of the sales tax requires not 
only that the retailers not be unjustly enriched [citation omitted], but also that the state not be 
similarly unjustly enriched.” (Javor v. State Board of Equalization, supra, 12 Cal.3d 802.) These 
decisions clearly state that is the Board's duty and obligation to ensure that it collects all sales 
and use taxes that are due to California: no more and no less. Accordingly, this agency does have 
the authority to prevent a retailer from collecting excess tax reimbursement. Normally, we would 
first advise the retailer to cease collecting the sales tax reimbursement. If the retailer refused to 
comply our next recourse would be to revoke the retailer's seller's permit.  
 
 I hope that letter addresses your concerns. Please feel free to contact me if you wish 
further discussion regarding this issue.  
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