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REDACTED TEXT 

Dear REDACTED TEXT: 

Re:  REDACTED TEXT 

This is in reply to your June 17, 1993 letter regarding the application of sales and use tax 
to charges for the use of a photograph in corporate quarterly and annual reports.   

You explained that you recently commissioned a photographer to take product 
photographs which will be printed in a corporate quarterly report.  Under the agreement with the 
photographer, you merely received the right to reproduce the photograph but not title to the 
photographs.  We understand that you will sell the quarterly reports which contain the 
photographic images. You asked whether tax applies to the photographer's charges or whether 
the transaction is a sale for resale to you.   

If the photographer transfers title to a photograph to you, sales tax applies to the 
transaction.  If the photographer merely transfers possession of the photograph to you, the 
transaction is a lease.  In the latter case, the applicable tax is the use tax, and the photographer, as 
the lessor, is required to collect the tax from you and report and pay it to the Board of 
Equalization. 

You may only purchase for resale tangible personal property which, prior to any use, you 
sell or physically incorporate as an ingredient or component part of tangible personal property 
you sell.  The term "ingredient or component part" includes only those items that you physically 
incorporate into the property you sell and not those which you consume or use in the production 
of the property you sell.  For example, the photograph does not become an ingredient or 
component part of quarterly reports you sell merely because the image of the photograph is 
reproduced as part of the quarterly reports.  When you make a reproduction of the photograph, 
you make a use of that photograph.  Tax applies to the sale of the photograph to you.  See Sales 
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and Use Tax Regulation 1540, subdivision (d).  Enclosed for your further information is a copy 
of Sales and Use Tax Regulation 1543, Publishers. 

Very truly yours, 

Ronald L. Dick 
Senior Staff Counsel 

RLD:ph 

Enclosures:  Regulations 1540 and 1543. 
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