
 
 
 
 

 

 

 
 
 

 

 

 

 

 

  
 
 

 
 

 
 
  

 
 

 
 

 
 

 

 

450.1000STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 445-5550 

  October 3, 1988 

M--- G. K---

S--- L---

XXXX --- Drive, Suite X
 
--- ---, CA XXXXX 


Re: SR --- XX-XXXXXX 

Dear Ms. K---: 

This is in response to your letter dated September 6, 1988 regarding the application of the 
Sales and Use Tax Law to the lease of tangible personal property. 

You have enclosed a copy of a lease agreement and ask if its provisions comply with the 
requirement that the amount of tax collected from lessees be separately stated. This requirement is 
set forth in Regulation 1686(a) which states:. 

“IN GENERAL. Each retailer required to collect use tax from purchasers 
(including lessees) must give a receipt to each purchaser (or lessee) for the 
amount of the tax collected.  The receipt need not be in any particular form but 
must show the following: 

(1) The name and place of business of the retailer. 
(2) The serial number of the retailer’s permit to engage in 
business as a seller or the retailer’s Certificate of Registration – 
Use Tax. 
(3) The name and address of the purchaser or lessee. 
(4) A description identifying the property sold to the purchaser 
or leased to the lessee. 
(5) The date on which the property was sold or leased. 
(6) The sale price of the property, or, in the case of rentals, the 
amount of the rental for the period covered by the invoice. 
(7) The amount of tax collected from the purchaser or lessee.   

“For sales transactions, and rental transactions with respect to which use tax 
applies, an invoice showing the data required above, together with evidence of 
payment of such invoice, will constitute a receipt.”   
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A receipt satisfying the requirements of Regulation 1686 must contain the lessor’s seller’s 
permit number.  The lease form you have furnished us does not contain a location designated for the 
lessor’s seller’s permit number. However, the blank designated “lessor” has ample room for you to 
add the following statement after your name:  “Seller’s permit number is SR BHA 19-709249.” 
This would satisfy the second requirement listed above.  The lease form you furnished us satisfies 
the other six requirements listed above.  We note, however, that the location for the tax is footnoted 
with the following statement:  “Estimate based on current sales/use tax rate.”  The use tax listed 
must be the exact amount collected.  If the rate changes during the term of the lease, or the amount 
of tax collected changes for some other reason, you would be required to set this forth in writing to 
the lessee.   

We note that the lease form is not in itself a receipt given to the lessee for the amount of tax 
collected.  Rather, it is equivalent to an invoice which, together with evidence of payment of such 
invoice, will constitute a receipt.  This evidence is evidence held by the lessee and not the lessor.  If 
the lessee pays by check, we would regard the cancelled check as sufficient evidence of payment. 
If, however, the lessee pays in cash, you would have to provide the lessee evidence of payment, that 
is, a receipt.  That receipt would not have to separately state the tax since that information is set 
forth in the invoice (lease agreement).   

You also ask for confirmation that when a leased auto is totalled or stolen, tax does not 
apply to the amount the insurance company pays to reimburse you for your loss.  You also note that 
the insurance company sometimes only makes a partial payoff on the totaled car and you ask 
whether tax applies to the amount paid by the lessee for the remainder.   

The tax on a lease of tangible personal property is a use tax on the lessee which the lessor is 
required to collect and pay to the state.  (Reg. 1660.)  The rentals subject to tax include any 
payments required by the lease.  When a vehicle under lease is completely destroyed in a collision 
or stolen during the term of the lease, use tax applies only to rentals payable for periods up to the 
date of the loss.  All other payments by the lessee due under the lease contract are not taxable 
because those payments are indemnity payments for the loss of the vehicle rather than rental 
payments.  (Business taxes Law Guide Annotation 330.3340 (1/27/70).)  Therefore, neither amounts 
paid by the insurance company nor amounts paid by the lessee for the loss of the vehicle are subject 
to use tax. 

If you have further questions, feel free to write again.   

Sincerely, 

David H. Levine 
Tax Counsel 

DHL:ss 


