
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 

 
 
 
 
 

 
 
   

 
 

 
 

 

 

 
 

 
 

 495.0214STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
(916) 445-5550 

  February 11, 1988 

Ms. R--- K. S---
[dba name] 
XXXX --- ---
--- ---, CA XXXXX 

Re: SR -- XX-XXXXXX 

Dear Ms. S---: 

This is in response to your letter dated January 21, 1988 in which you ask how sales tax 
applies to the following transactions: 

“My business has two types of operations.  #1: I sell personalized computer 
books to the public and charge sales tax.  On these books I understand that I 
report those sales to you. #2: I have received donations from private parties to 
set up a program for the Ronald McDonald House and Childrens’ Hospital.  This 
program is called ‘G---.’  Each time a child is hospitalized or stays at the House, I 
make a personalized book for the child and mail it to him or her.  I do not sell it to 
them; it is a gift.  I also donate 25% of all collected funds to the Ronald 
McDonald House. In addition private individuals and businesses donated money 
for my ‘G---’ program for children in the local schools.  The teachers provide me 
with an information form on each child and I prepare their books.  These books 
were given as gifts. 25% of all the funds collected were donated back to the 
schools.” 

You explained by telephone on January 29, 1988 that, although your donors understand in 
general how their donations are to be used, there is no contractual relationship under which you are 
required to give the books described in your second type of operation.  I also understand that you 
purchase most of your supplies extax for resale and that your inventory is commingled (supplies for 
making the books are not separated by the two types of operations).   
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As you know, you may purchase the supplies actually incorporated into the books you sell 
(your first type of operation) extax by issuing resale certificates.  You must report sales tax 
measured by the full sale price of these books.  If you have paid sales tax reimbursement to your 
vendor for any items incorporated into these books, you may take a tax-paid purchases resold 
deduction on line 10 of your sales and use tax return.  (Reg. 1701.) 

The remainder of this opinion relates to your second type of operation.  Since you are not 
contractually obligated to give the books and you receive no consideration when you do so, we 
conclude that you do not sell them.  Rather, you are a consumer of the materials incorporated into 
the books. Generally, you may not purchase property extax by issuing resale certificates when you 
will consume that property. If, however, you purchase the property for your inventory when it is 
commingled between property you will resell and property you will consume, you may issue resale 
certificates provided you do not know at the time of purchase which specific property will be 
consumed.   

With regard to any property purchased extax which you use, you owe use tax measured by 
your purchase price. This should be reported on line 2 of your sales and use tax return for the 
period in which you remove such property from your resale inventory.  With regard to any property 
you use for which you paid your vendor sales tax reimbursement, no further tax is due.   

If you have further questions, feel free to call or write me.   

Sincerely, 

David H. Levine 
Tax Counsel 

DHL:ss 


